Farliga produkter ska bort från näthandeln

Intel Free Press

Under 2016 (senaste siffrorna) utgjorde näthandeln 20 % av den totala handeln inom EU. Hittills har dock inte riktigt samma regler gällt på nätet som i övriga handeln. RAS (systemet för tidig varning) – har också varskott om att fler och fler farliga produkter säls online.

Därför är det inte utan viss stolthet som Europakommissionen i ett pressmeddelande tillkännager att de igår nådde en uppgörelse med fyra av de största näthandlarna – Alibaba (AliExpress), Amazon, eBay och Rakuten-France – vilka alla skrivit under på snabbare borttagande av farliga produkter på nätet (Product Safety Pledge)

”Fler och fler människor shoppar på nätet. E-handeln har öppnat upp nya möjligheter för konsumenter med fler valmöjligheter och lägre pris. Konsumenter måste kunna känna sig lika trygga när de handlar online som när de handlar i butik. Därför välkomnar jag PSA vilken kommer att öka konsumenttryggheten och jag uppmanar andra näthandlare att följa exemplet, så att internet blir en säkrare plats för konsumenterna”, sa Vera Jourová, EU-kommissionär med ansvar för rättsliga frågor, konsumentfrågor och jämställdhet.

I korthet innebär överenskommelsen att de fyra nätjättarna åtar sig att

  • agera inom två arbetsdagar när de får påpekande från myndigheter om att ta bort farliga produkter samt meddela myndigheten om vad som gjorts,
  • ombesörja så att konsumenterna enkelt kan meddela företagen om farliga produkter,
  • ta del av information om borttagna varor och agera därefter,
  • tillhandahålla kontaktpunkter för EU-staterna så att de farliga produkterna kan identifieras,
  • vidta åtgärder för att förhindra att de farliga produkterna dyker upp igen, samt
  • se till att säljarna blir medvetna om EU:s lagstiftning, kräva att de följer den och ge dem tillgång till EU:s produktsäkerhetslagar.

Om dessa fyra följer överenskommelsen och det blir så som Vera Jourová hoppas, att fler och fler skriver under, är ju detta ett välkommet besked för alla oss näthandlare, som bara blir fler och fler.

Annons