Europeiska arbetsmyndigheten inleder sitt arbete

I dag inleder Europeiska arbetsmyndigheten sin verksamhet med en invigningsceremoni och ett första styrelsemöte. Invigningen sker två år efter det att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker lade fram idén om en arbetsmyndighet inför Europaparlamentet i sitt tal om tillståndet i unionen 2017.

– Europeiska arbetsmyndigheten är hörnstenen i vårt arbete med att göra EU:s arbetsrättsliga lagar rättvisa, effektiva och möjliga att genomdriva. Det är inte konstigt att myndigheten inrättades på rekordtid, eftersom den verkligen behövs. Myndigheten kommer att ge arbetstagare och arbetsgivare bättre tillgång till information om deras rättigheter och skyldigheter och den kommer att stödja de nationella arbetsmarknadsmyndigheterna i deras gränsöverskridande verksamhet. Detta innebär en direkt hjälp både för de miljoner européer som bor eller arbetar i en annan medlemsstat och för de miljontals företag som bedriver verksamhet över gränserna inom EU. Detta är ytterligare ett viktigt steg mot en bättre integrerad europeisk arbetsmarknad som bygger på förtroende, tillförlitliga regler och effektivt samarbete. Jag vill tacka alla – i parlamentet, rådet och kommissionen – som har sett till att myndigheten blivit verklighet. Jag önskar myndigheten all lycka till, säger kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i samband med invigningen.

Jean-Claude Juncker kommer att delta i invigningen i Bryssel tillsammans med Slovakiens premiärminister Peter Pellegrini, eftersom medlemsstaterna har valt Bratislava som myndighetens säte. Kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis och Maroš Šefčovič, kommissionär Marianne Thyssen och andra gäster kommer också att närvara.

– Europeiska arbetsmyndigheten för samman de nationella myndigheterna. Både genom sättet den är uppbyggd på och genom den dagliga verksamheten kommer den att underlätta samarbetet mellan medlemsländernas företrädare, men också mellan arbetsmarknadens parter, säger Valdis Dombrovskis. – Arbetsmyndigheten kommer att vara ett smörjmedel för den inre marknaden. En plats där kollegor från olika nationella myndigheter vänjer sig vid att arbeta tillsammans och lösa problem tillsammans. Detta kommer att få arbetsmarknaden att fungera smidigare, vilket gagnar de miljontals europeiska medborgare och företag som varje dag utnyttjar sin rätt till fri rörlighet, tillägger kommissionär Marianne Thyssen.

Myndighetens styrelse består av företrädare för medlemsstaterna, kommissionen, arbetsmarknadens parter på EU-nivå och Europaparlamentet, samt observatörer från Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och från andra EU-byråer på området sysselsättning och sociala frågor. Den 17 oktober träffas de för första gången för att anta de beslut som krävs för att inleda myndighetens verksamhet och för att framföra sina åsikter om det första arbetsprogrammet.

Bakgrund

Cirka 17,5 miljoner EU-medborgare bor och arbetar för närvarande i ett annat medlemsland, vilket är dubbelt så många som för tio år sedan. Samtidigt finns det miljontals företag som är verksamma över gränserna.

EU har utarbetat en omfattande lagstiftning som reglerar olika aspekter av rörlighet, och som Juncker-kommissionen under de senaste åren har sett över och förbättrat. Framför allt har EU nu sett över reglerna om utstationering av arbetstagare. Man har införlivat principen om lika lön för lika arbete på samma plats, och strävar för närvarande efter att anta en slutlig överenskommelse om förslaget till reviderade regler för samordning av de sociala trygghetssystemen. För att underlätta tillämpningen av reglerna föreslog kommissionen att en ny myndighet skulle inrättas för att stärka det strukturerade samarbetet och utbytet mellan behöriga nationella myndigheter.

Europeiska arbetsmyndigheten har följande mål:

  • Att underlätta tillgången till information och tjänster för medborgare och företag om deras rättigheter och skyldigheter.
  • Att underlätta samarbetet mellan medlemsstaterna när det gäller genomförandet av unionsrätten inom sitt verksamhetsområde, bland annat genom att underlätta samordnade och gemensamma inspektioner och genom att bekämpa odeklarerat arbete.
  • Att medla och underlätta lösningar vid gränsöverskridande tvister.

Arbetsmyndighetens verksamhet handlar om reglerna för arbetskraftens rörlighet: fri rörlighet för arbetstagare och utstationering av arbetstagare, samordning av de sociala trygghetssystemen och specifik lagstiftning inom vägtransportsektorn.

Inga nya befogenheter kommer att skapas på EU-nivå, och medlemsländerna fortsätter att ansvara för att arbets- och socialförsäkringsreglerna följs. Myndighetens mervärde består i att den kommer att underlätta samarbetet mellan medlemsländerna, harmonisera befintliga strukturer och tillhandahålla driftsstöd för att säkerställa en effektivare tillämpning av reglerna. Detta gagnar såväl medborgare som företag och nationella myndigheter. Särskilt för de nationella myndigheterna kommer arbetsmyndigheten att förbättra samarbetet om arbetskraftens rörlighet genom att tillhandahålla en permanent EU-struktur, med nationella kontaktpersoner som utstationerats till myndigheten av medlemsstaterna. Myndigheten kommer också att erbjuda resurser för gemensam verksamhet, t.ex. gemensamma inspektioner eller utbildning av nationell personal för att hantera gränsöverskridande fall. 

Efter Jean-Claude Junckers tal om tillståndet i unionen 2017 lade kommissionen fram ett förslag till förordning om inrättande av arbetsmyndigheten i mars 2018. Parlamentet och rådet nådde en preliminär överenskommelse i februari 2019, mindre än ett år efter det att det ursprungliga förslaget lades fram.

Europaparlamentet och rådet antog formellt förslaget den 20 juni 2019. Myndigheten inledde sin verksamhet i Bryssel och kommer successivt att bygga upp sina finansiella resurser och sin personal. Målet är att ha en årsbudget på 50 miljoner euro och 140 anställda år 2024.
Den 13 juni enades medlemsländerna om att myndighetens säte så småningom ska vara Bratislava.

För mer information

MEMO: Europeiska arbetsmyndigheten inleder sin verksamhet: frågor och svar

Faktablad: Mot rättvis arbetskraftsrörlighet: inrättandet av Europeiska arbetsmyndigheten

Europeiska arbetsmyndighetens webbplats

- Annons -

Nyheter

-Annons-