Endast 1 av 10 vill fira påsk hemma – sol och värme lockar mer än påskmat och äggmålning

Foto: Pixabay

I år är det många svenskar som vill byta ut godisjakten och påskbuffénmot en utlandsresa.Det framkommer i en ny undersökning från eBeach.se. Sol- och badsemester är det som lockar allra flest. Hela 75 procent vill tillbringa påsken i solen och värmen, medan 11 procent önskar besöka en storstad. I fjol reste flest svenskar till Gran Canaria under påsken. I år är det däremot Rhodos som toppar listan.

Förra året inföll påsken sista veckan i mars. I år inträffar den nästan tre veckor senare, vilket ökar chanserna för soligt vårväder på hemmaplan. Men trots det vill tre av fyra svenskar tillbringa påsken utomlands på en varm och solig destination. Bara nio procent av svenska folket vill tillbringa påsklovet hemma i Sverige.

De populäraste resmålen över påsklovet är Rhodos, följt av Kreta och Barcelona. Det visar färsk bokningsstatistik från ebeach.se. I fjol låg Gran Canaria i topp, tätt följt av Teneriffa, medan Rhodos kom på en tredjeplats.

– I och med att påsken infaller så pass sent i år har temperaturerna kring Medelhavet hunnit stiga till behagliga temperaturer. Vi märker att dessa resmål är mer eftertraktade i år än förra året. Rhodos är den ö i Grekland som har mest sol och medeltemperaturen i april ligger runt 20 grader. För den som vill varva storstadspuls med avkopplande strandliv är Barcelona en perfekt destination, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

Efter en lång och mörk vinter är det sol och värme som svenskarna suktar efter. Endast en procent av respondenterna svarar att de vill tillbringa påsken på en skidort utomlands. Men även om många drömmer om att resa utomlands är det ännu bara 20 procent som redan har bokat sin resa eller planerar att göra det inom kort.

– Påsklovet närmar sig med stormsteg, men det finns fortfarande chanser kvar att hitta prisvärda påskresor till solen. De mest populära hotellen och direktflygen kan dock bokas upp väldigt snabbt. Så de som vill tillbringa påskledigheten utomlands på en solig sandstrand bör ändå boka sin resa så snart som möjligt, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

Topplista: De mest bokade resmålen över påsk

2019                                  2018
1. Rhodos                          1. Gran Canaria
2. Kreta                              2. Teneriffa
3. Barcelona                      3. Rhodos
4. Cypern                           4. Dubai
5. Costa del Sol                 5. Costa del Sol

Med tanke på att påsken infaller sent i år (18–22 april), var skulle du helst vilja tillbringa påsklovet?

Totalt
Utomlands på en varm och solig destination75 %
Utomlands i en storstad11 %
Hemma i Sverige9 %
Utomlands på en skidresa1 %
Vet ej2 %
Annat, nämligen:2 %

Planerar du att tillbringa påsken utomlands?

Totalt
Ja, jag reser alltid utomlands över påsken och har bokat en resa4 %
Ja, jag planerar att resa utomlands över påsken, men har inte bokat någon resa 16 %
Nej, jag planerar inte att tillbringa påsken utomlands23 %
Nej, men jag skulle vilja resa utomland över påsk52 %
Vet ej5 %

Data är hämtad från eBeach egen bokningsstatistik och avser bokningar till samtliga destinationer via eBeach.se med avresa från den 15 april till och med den 28 april 2019. Data för 2018 avser bokningar till samtliga destinationer via eBeach.se med avresa från den 26 mars till och med den 8 april.