En bransch i förändring – resebolagen tvingas möta resenärernas nya kravlista

Amalfi-town-and-the-sea-ship

Katastrofbesked och dystra försäljningssiffror – är resebranschen på väg utför?

– Inte alls! Så länge resebolagen svarar på kundernas önskemål kan vi tillsammans hitta nya och spännande resvägar, säger Stig Sjöblom, vd på BIG Travel.

Svenska resenärer efterfrågar fler klimatsmarta alternativ under sina semesterresor. Ny statistik från BIG Travel visar att tågresor till Danmark och Hamburg samt Medelhavskryssningar från Barcelona och Venedig slagit bokningsrekord under sommaren 2019. Istället för att ta flyget till semestern valde 41 procent av Big Travels resenärer att resa med tåg eller båt.

– Vi ser en ökad efterfrågan på destinationer i Europa som man enkelt kan ta sig till utan att flyga, säger Stig Sjöblom.

Förändrade resmönster

Reseindustrin står inför en tydlig förändring på grund av pågående miljödebatt. Allt fler reseföretag väljer att inkludera klimatkompensation i sina flygresor – vilket även BIG Travel gör – men Stig Sjöblom menar att det handlar om fler åtgärder än så.

– Det gäller att möta resenärernas behov hela vägen, från flera alternativ av färdmedel till krav på hotell och andra underleverantörer. Vi vill på ett ansvarsfullt sätt kunna erbjuda reseintresserade människor ett bredare utbud, oavsett om det gäller charter eller mer nischat resande.

Vilka resmål var populärast hos er under sommaren?

– Resor till Danmark och medelhavskryssningar. Jag tror att många valde att resa till Danmark på grund av den pågående diskussionen gällande klimatet och att man ville se vad vår närmiljö har att erbjuda. Förra årets värmebölja visade dessutom att man faktiskt inte behöver resa så långt för att få njuta av värmen. När det kommer till våra populära Medelhavskryssningar så tror jag att många helt enkelt ser det som ett bra sätt att se flera destinationer under samma resa. Vi vill uppleva mer under vår semester idag än tidigare.

Vilken målgrupp har rest mest?

– Jag skulle vilja säga att det är relativt spritt. Vi kan dock se att olika målgrupper reser vid olika tidpunkter. Pensionärer undviker att trängas med andra turister mitt i högsäsong och håller sig till strax före- eller efter de mest hektiska reseperioderna. Barnfamiljer är styrda av sommarlov och förvärvsarbetare av sin semester.

Vilken typ av resor efterfrågas?

– Individuellt paketerade resor är den nya trenden vi ser växa starkt på marknaden. Weekendresor har också ökat även om våra längre resor fortfarande är populära. Jag tror att paketresorna uppskattas eftersom man maximerar upplevelsen genom att aldrig behöver bekymra sig om praktiska saker. Flyg, hotell, transfer, entré till de sevärdheter man absolut inte vill missa och musikal- och matchbiljetter är fixat redan. Man kan fokusera på att njuta av sin semester helt enkelt.

Märker ni av ändrade resmönster jämfört med resterande tid av året?

– Under sommaren reser vi generellt inte så långt bort eftersom värmen finns här i Europa. Det kräver inte lika lång framförhållning utan man bokar närmare inpå resan. Självklart kan det också bero på att man vill känna av hur vädret ska bli hemma i Sverige.

Övriga tendenser ni märkt av i den pågående miljödebatten?

– Vi märker att affärsresenärer väljer tåg istället för flyg i allt större utsträckning. Detta gäller dock mestadels inrikes resande. Flygbolagen rapporterar att över 10 procent färre resenärer reser inrikes jämfört med föregående år. En bidragande orsak är helt säkert ändrade policys för resande inom den offentliga sektorn. Det är dock inte lika markant förändring när det gäller utrikesresor.

Hit reste flest svenskar sommaren 2019

BÅTFLYGTÅG
HelsingforsKöpenhamnKöpenhamn
TallinnChaniaHamburg
ÅboLondonParis
BarcelonaAntalyaBerlin
RigaBarcelonaFredericia
VenedigPalma de MallorcaItalien
KöpenhamnRhodosOslo
KirkenesNew YorkZürich
MiamiMalagaMünchen
BergenBangkokKöln


För ytterligare information, vänligen kontakta:
Stig Sjöblom, vd BIG Travel, tel: 070-666 11 63, e-post: stig.sjoblom@taptum.se

BIG Travel är en av Sveriges största resebyråkedjor och är medlem av SRF, Svenska Resebyråföreningen. Bolaget ägs av Taptum AB. BIG Travel samlar marknadens utbud av färdsätt och hotell för att kunna erbjuda bästa möjliga pris, kvalitet och service på alla typer av resor. Ett brett utbud inom flyg, charter, äventyrsresor, kryssningar, tåg- och rundresor erbjuds inom tre affärsområden: Affärsresor, Privatresor samt Grupp & Konferensresor.

Taggar:tåg, klimat, resor, Båt, flyg

 Om oss

BIG Travel är en av Sveriges största resebyråkedjor och är medlem av SRF, Svenska Resebyråföreningen. Bolaget ägs av Taptum AB. BIG Travel samlar marknadens utbud av färdsätt och hotell för att kunna erbjuda bästa möjliga pris, kvalitet och service på alla typer av resor. Ett brett utbud inom flyg, charter, äventyrsresor, kryssningar, tåg- och rundresor erbjuds inom tre affärsområden: Affärsresor, Privatresor samt Grupp & Konferensresor.

Annons