Dansk biografkedja satsar i Skåne

På bilden syns Nordisk Films biograf i Trøjborg i Århus. Foto: Wikimedia

Den största biografkedjan i Danmark och Norge, Nordisk Film Bio, utmanar nu Filmstadens position som dominant på den svenska biomarknaden. Under våren öppnar man en ny biograf på köpcentret Mobilia i Malmö. Sedan tidigare finns en biograf i Uppsala.

Danskägda Nordisk Film Bio har totalt 43 biografer i Danmark och Norge och bolaget inleder nu en satsning på den svenska marknaden. Under våren öppnar man en helt ny biograf med fem salonger på köpcentret Mobilia i Malmö, skriver Sydsvenskan. Planer finns även på att öppna en biograf i Stockholmsområdet. Bolagets målsättning är att på sikt ta över 15 procent av den svenska biomarknaden, skriver tidningen.

På den svenska marknaden ägs huvudparten av alla biografer av Filmstaden, som i sin tur ägs av AMC Theatres vars huvudägare är kinesiska film- och bioföretaget Dalian Wanda.

Nordisk Film Bio presenterar sig som en biograf som ger biobesökarna kvalitetsfilmer till stor bekvämlighet. När bolaget öppnade sin biograf i Uppsala i december 2018, var det den första i Sverige som kunde erbjuda filmupplevelser med 4DX-teknik, vilket innebär att besökarna upplever olika effekter som vindpustar, vattenstänk med mera under filmvisningen. Syftet är att ge realistiska upplevelser av väderfenomen och rörelser i filmen.

– Vi vill lyfta den svenska biomarknaden och skapa nya attraktiva möjligheter för de svenska biografbesökarna, sade John A Tønnes, direktör för Nordisk Film biografer, då i ett pressmeddelande.

Enligt Nordisk Film går varje svensk på bio i genomsnitt 1,6 gånger per år, medan motsvarande siffra i Danmark och Norge är 2,4 gånger per år. Bolaget ägs av den danska mediekoncernen Egmont, som även äger flera tidningar, tv-kanaler, onlinespel med mera i Norden. (News Øresund)

Annons