Corona i Danmark: var tionde riskerar att drabbas – uppmaning att ej åka kollektivt i rusningstid

Undvik att resa kollektivt i rusningstid, är danska regeringens uppmaning. Foto: News Øresund

Den danska regeringen ser allvarligt på coronavirusets framfart. Nya restriktioner vid resor i Danmark införs. Tag cykeln eller gå vid korta rutter och undvik att åka tåg, metro eller buss under rusningstiden. Samtidigt sätter Metroselskabet, som driver Köpenhamns metro, in fler tågsätt och ökar antalet avgångar så att tågen avgår med samma frekvens som under rusningstid.

Värsta scenariot är att var tionde dansk drabbas i coronavirusets första våg, spår danska Sundhedsstyrelsen, och med anledning av det presenterade regeringen nya åtgärder på tisdagen för att förhindra smittospridning.

News Øresund kommer löpande att rapportera om utvecklingen i Danmark:

Situationen i Sverige:

  • Skånetrafiken uppger att de följer myndigheternas rekommendationer men planerar i dagsläget inga särskilda åtgärder. Resenärer uppmanas att tänka på god handhygien och att ta normal hänsyn. Gällande återbetalning av biljetter finns inga planer på det i nuläget.
    – Men givetvis följer vi utvecklingen noga. Skånetrafiken är ju en del av Region Skåne och vi har dagliga avstämningar med övriga verksamheter kring läget och gör bedömningar av eventuella åtgärder, säger Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken.
  • Risken för smittspridning i Sverige höjdes på tisdagen från 3 till 5, motsvarande “mycket hög”, meddelar Folkhälsomyndigheten.
Annons