Checklista för att välja rätt LTE-router

I dagsläget erbjuder LTE hastigheter på upp till 300 Mbit/s. Vi har klockat runt 260 Mbit/s i Stockholm City så vi vet att näten har stöd för dessa hastigheter idag. Här kommer en kort genomgång vad du behöver veta om du vill ta del av de snabba näten och skaffa en LTE-router.

LTE-routrar ger en rad olika fördelar.

  1. Man behöver inte någon fast anslutning utan man kan installera routern nästan överallt. Det gör att den utrustning som ska kopplas in i routern kan placeras i princip var som helst.
  2. Installationstiden blir kortare tack vare att man bara behöver tänka på att det finns ström till routern, SIM-kort som man ska stoppa in i routern och en basstation i närheten.
  3. En LTE-router kan flyttas runt utan begränsningar så man kan använda den på en plats, flytta den vidare till nästa plats, och så vidare.
  4. En LTE-router har normalt både nätverksportar och WiFi, portar som gör det möjligt att skapa ett lokalt nätverk eller ett trådlöst lokalt nätverk.
    -detta är fyra fördelar som gör att en LTE-router passar i snart sagt varje typ utav applikation.

Håll koll på LTE banden
Nästa sak att hålla koll på med LTE det är att LTE delas in i olika band, LTE-band 20 eller LTE-band 8 till exempel. Det här berättar egentligen vilken frekvens routern kan jobba på. Därför är det bra att man köper en router som täcker in de olika LTE-band vi har stöd för i Sverige. (Vi har en guide på vår hemsida som berättar exakt vad dom olika LTE banden är till för.)

LTE kategorierna
LTE-kategorier definierar hastighet och antal antenner som en router kan ha. Idag så jobbar vi med LTE-kategori 4 och LTE-kategori 6 som dom högsta standarder som finns i drift i skarpa nät. LTE Kategori 4 ger en maxhastighet på ungefär 150 Mbit/s, LTE Cat 6 ger en hastighet på runt 300 Mbit/s. Många kallar också dom här snabbare standarderna för LTE Advanced eller LTE Plus.

Yttre antenner
För en snabb uppkoppling rekommenderar vi att välja en router med antennkontakter som gör det möjligt att ansluta en yttre antenn. Då kan man anpassa routerns antenner efter de förhållanden som finns på den plats där man är, man kanske vill sätta routerns antenner utanför fönstret, på ett fordonstak, på ett apparatskåp, någonstans där man helt enkelt har bra signal.

SIM-kort

Vi rekommenderar en robust byggd router med inbyggt modem och dubbla SIM-kortsplatser. En robust router kan vara uppkopplad dygnet runt, år ut och år in. Att använda en konsumentrouter för att koppla upp fastighetsautomationssystem, industriella processer eller för installation i fordon är ingenting vi rekommenderar överhuvudtaget.

För att summera upp det:

  1. En LTE-router bör ha stöd för minst LTE CAT4
  2. Den bör ha stöd för de LTE-band vi använder i Sverige idag, 3, 7, 8 och 20
  3. Om hastigheten är viktig, se till att den har stöd för externa antenner
  4. Och glöm inte att välja en stabil router med inbyggt modem och gärna dubbla SIM-kortsplatserSe mer i vår video:
Annons