Den rättframma berättelsen om livets 5 bollar

För några år sedan höll Bryan Dyson, Coca Colas förre vd, ett fantastiskt tal på ett amerikanskt universitet. Talet höll i 30 sekunder, men trots det cirkulerade det överallt på internet och handlade om hur jobbet förhåller sig till annat ansvar i varenda människas liv.

Föreställ dig livet som en lek, där du jonglerar med fem bollar och kastar upp de i luften. Dessa fem bollar är: jobb, familj, hälsa, vänner och andligheten. Snart kommer du att inse att jobbet bara är en gummiboll, tappar du den, studsar den upp igen. Men de andra fyra bollarna – familjen, hälsan, vännerna och andligheten – är gjorda av glas. Om du tappar en av dessa, förblir den oåterkalleligen märkta, ärrade, skadade, eller går sönder. De kommer aldrig förbli samma som de var. Du måste förstå detta och sträva efter den balansen i ditt liv.

Men hur?
Sänk inte ditt eget värde genom att jämföra dig med andra. Alla vi är olika och speciella. Forma inte dina värderingar baserat på vad andra tycker är viktigt och värderar. Det är bara du som vet vad som är bäst för dig. Ignorera inte alla saker som du gillar, utan håll i de som om de vore ditt eget liv, för utan dem har inte livet någon mening.

Låt inte livet rinna mellan fingrarna på dig genom att antingen leva i det förflutna eller
för framtiden. Det är bara genom att leva varje dag, en dag i taget, som du kan leva livet ut.

Ge inte upp när du har någonting att erbjuda. Ingenting är över förrän stunden du bestämmer dig för att sluta försöka.
Var inte rädd för att medge att du inte är perfekt. Det är detta som är den tunna tråden som knyter oss alla tillsammans.
Var inte rädd för att ta risker. Det är bara genom att pröva lyckan som vi lär oss att vara tappra.

Uteslut inte kärleken från ditt liv genom att intala dig att den är omöjlig att hitta. Det snabbaste sättet att uppleva kärlek är genom att erbjuda den; det snabbaste sättet att bli av med den är genom att hålla i den för hårt; men om du ger den vingar och tillräckligt med lyft lyckas du behålla den.

Spring inte så fort genom livet så att du hinner glömma var du har varit, men inte heller så långsamt att du glömmer vart du ska.

Glöm inte! Den mest önskvärda känsla en människa kan få är att känna sig uppskattad.

Var inte rädd för att lära. Kännedom är en skatt som du hela tiden kan bära med dig med lätthet.

Var försiktig med hur du använder tiden och dina ord. Inget av dessa två kan man ta tillbaka.

Livet är inget lopp, utan en resa man måste njuta av steg för steg.
Igår är historia, imorgon är ett mysterium och idag är en gåva. Ta vara på den!

Annons