Alla kan blåsa – premiär för Blåsmusikens Dag 18 maj 2019

Image by jacqueline macou from Pixabay

18 maj är det premiär för det nya konceptet Blåsmusikens dag. Helsingborgs kulturskola är med på den nationella dagen där det blir blåsmusik på många platser runt om i hela landet. I Helsingborg vankas det konserter på Dunkers kulturhus, Mariakyrkan, Konsul Olssons plats samt Sundstorget mellan klockan 11.30 och 18.00.

Blåsmusikens Dag arrangeras nationellt via RUM (Riksorganisationen Unga Musiker). Dagen är den första i sitt slag. RUM:s bakgrund till satsningen är att locka fler unga att spela blåsmusik. Målet är att skapa en nationell dag för att främja, ena, bevara och utveckla ett rikare blåsmusikliv. Dagen riktar sig till alla som spelar blåsmusik; barn, unga, amatörer och professionella i alla genrer och alla blåsensembleformer.

Helsingborgs kulturskola samordnar dagen i Helsingborg tillsammans med Helsingborgs Citysamverkan. 
– Det kommer att bli något av en musikexplosion i stan med konserter på båda sidor av Dunkers kulturhus, Mariakyrkan, Konsul Olssons plats samt Sundstorget, säger Göran Nilsson, chef på Helsingborgs kulturskola, som samordnar dagen i Helsingborg.

Det blir internationell touch på blåsmusiken i Helsingborg. Dagen till ära har man bjudit in Mini Harmonien från Helsingborgs vänort Helsingör. Utöver detta inrenationella inslag uppträder och spelar EQ-brass jämte de yngre konstellationerna i Concertband och Juniorband samt Blåsdraget och Miniblås. Samtliga sju konstellationer, där även Drumcorps ingår gör en både gemensam men uppdelad konsert på Sundstorget. Utöver att varje band spelar individuellt blir det ett ösigt medley med Abba-tema.

Mer information på Blåsmusikens Dag https://blasmusikensdag.com/

Program: 
11.30–12.30: EQ-brass spelar på Dunkers framsida mot Sundstorget
11.00: Concertband och Juniorband / Mini Harmonien (Helsingör) spelar vid Mariakyrkan
12.00: Concertband och Juniorband / Mini Harmonien (Helsingör) spelar vid Konsul Olssons plats 
13.00: Drumcorps går från Mariakyrkan via Kullagatan till Sundstorget
13.30–15.30: Konsert på Sundstorget med EQ-brass, Drumcorps, Concertband, Juniorband, Mini Harmonien, Blåsdraget och Miniblås
17.00: Konsert baksida mot havet EQ-brass och Kulturskolan

Annons