Åkerfräken har över 130 fördelar mot olika sjukdomar, tack vare dess kemiska uppbyggnad.

Växten fungerar som bl.a. antiseptisk och antibakteriell och har slemluppösande,hemostatiska och antiinflammatoriska effekter. En av dess mest uppskattade effekter är dess positiva, naturliga påverkan på hälsan. Bland andra viktiga substanser som växten innehåller är salicylsyra (som finns i ca 5-7 % i aspirin) vitamin B1 och C, flavonoider, salter av potassium och kiseldioxid.

Tack vare dess hälsosamma effekter har åkerfräken kunnat användas som framgångsrik behandling vid njur- och leverproblem, reumatiska problem och problem med gallblåsan.

Under återhämtningsperioden efter sjukdomar med hög infektionsrisk, efter att kroppen tappat mycket vatten, men också efter njurrelaterade sjukdomar, rekommenderas en dekokt eller té gjort på åkerfräken med 10 droppar av extrakt av nässlor.

Dekokten görs av två matskedar krossade åkerfräken, som måste koka i 15 minuter i 250 ml vatten. I fall med symptom som svårigheter att kissa, blandas tinkturen av åkerfräken med lika delar av en lösning av rölleka och barr. Sår och skador av alla slag, till och med cancertumörer, kan botas genom att man badar i en dekokt av åkerfräken. Dekokten förbereds då med 200 gram av växten som får koka i 5 liter vatten i 20 minuter.
Dekokten separeras med hjälp av en sil eller liknande och läggs i badkaret. Man ligger då i badkaret i 30 minuter, men vattnets temperatur får inte överskrida kroppsvärmen. Man måste bada dagligen.

Behandlingar med extrakt av åkerfräken har visat sig vara väldigt effektiv vid behandling av ångest. Drycken görs av 50 g pulver (av åkerfräken), som läggs i 250 g alkohol som är 70 grader varmt i 15 dagar. Sedan separeras det med hjälp av en sil och läggs i mörka glasflaskor. Man ger sedan ut en sked av innehållet blandat med vatten tre gånger om dagen innan varje måltid.

För att behandla depression kan pulver gjord på åkerfräken hjälpa. Man kan ge ut ett par kryddmått av pulvern som man lägger under tungan och håller kvar allt i 10 minuter, innan man slutligen sväljer det. Det ges ut tre gånger om dagen.

Blandningen av åkerfräken hjälper till att snabbt eliminera toxiner från kroppen. Den kan användas för att behandla många sjukdomar, som hudsjukdomar, reumatism och hudallergier. Växtens effekt blir mycket starkare om man blandar den med lika delar fruktessens (fläder) och styvmorsviol.

Från denna blandning administreras, en matsked tre gånger om dagen under en månad. För en inverkan som eliminerar toxiner kan växtextrakten som har fått ligga en stund i alkohol
eller vatten under en kall temperatur under 10 timmar. Efter att den har separerats från rester av växten med hjälp av en sil, dricker man 2-3 koppar om dagen under 10 dagar.

Den är också fördelaktig när det gäller problem som eksem, sår och bensår. Sjukdomar och besvär relaterade till urinvägen kan behandlas genom bad med en dekokt gjord på åkerfräken.

Annons