DETTA ÄR EN ÅSIKT!
Om du äter chips, godis och kakor ofta och använder läppstift och krämer varje dag, då kanske förstör du miljön omåttligt mycket varje dag, utan att du vet om det!

Många av dagens produkter innehåller palmolja. Palmolja kan hittas i sådant som kosmetikaprodukter (som läppstift och krämer) och livsmedel som chips, kakor och godis. Det är inte tvål, schampo och Nutella som är problemet. Det är palmoljan som de innehåller. Palmer som man kan utvinna mängder av palmolja ifrån förekommer naturligt i Afrika. Men istället för att ta tillvara på de palmerna som kan ge en enorm vinst och ordna plantagen där, så gör man något mycket mer tanklöst. Man hugger ner regnskogar i Indonesien och Malaysia för att få plats med dessa palmoljeodlingar. Detta är allvarligt, eftersom Indonesien och Malaysia ansvarar för 95% av palmoljeproduktionen i världen, och mycket av denna palmolja kommer från oseriösa företag. Allt detta samtidigt som de naturligt förekommande, lämpliga palmerna i Afrika huggs ned. Bortsett från att arbetarna på de stora företagen tvingas att hugga ner regnskogen, blir de också så gott som ägda av de stora företagen, som inte ens betalar arbetarna ordentligt och dessutom kränker de mänskliga rättigheterna. Eftersom det inte finns några ordentliga lagar mot detta, och för att arbetarna inte kan försörja sig på annan väg, så tvingas hundratals människor arbeta i helt fruktansvärda förhållanden.

Det finns lösningar på dessa problem, men lösningarna är inte hållbara. Det är stor skillnad på en lösning som fungerar bra på kort sikt och en hållbar lösning. Ett exempel är RSPO-certifierad palmolja. RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) garanterar inte någon form av miljövänlig eller hållbar palmolja, vilket också är ett av skälen till varför Greenpeace har avböjt möjligheten att samarbeta med dem. Många påstår att det finns andra organisationer som liknar RSPO, men med hårdare krav på hållbarhet. Det är sant, men de organisationerna har inte ett lika stort inflytande som RSPO. Dessutom så hade det tagit ett bra tag för sådana organisationer att få uppmärksamhet. Vi har inte tid just nu. Miljontals hektar av regnskog har redan försvunnit på ett fåtal år. Flera miljoner hektar kommer fortsätta att försvinna framöver, såvida vi inte gör något åt det.

Tänk på att palmolja inte är vår enda väg ut. Även om företag lovprisar palmoljan, som faktiskt är ett användbart och billigt vegetabiliskt fett som har lång hållbarhetstid, så finns det andra vegetabiliska fetter. Solrosolja eller raps kan användas lika bra och effektivt i produkter som chips och smör.

Tänk även på att dessa produkter säljs utan att man vet vilka effekter de har på vår hälsa. Någonting som är oroande är att Livsmedelsverket verkar vara lite för förtegen om detta. De säger att en utredning på hälsoeffekterna av palmolja pågår, utan att gå närmare in på några detaljer. Vissa säger att palmolja kan ha dåliga effekter på vår hälsa. Andra säger motsatsen. Det som är mest chockerande är att det har funnits på marknaden ett bra tag och att Livsmedelsverket inte har en aning om hur palmoljan kan påverka vår hälsa.

Ett annat argument mot en minskad användning av palmoljan är faktum att palmoljan används som bränsle i vissa delar av världen. Alltså ersätter man fossilt bränsle med ett annat miljöhot.

Regnskogen är jordens lungor. Att hugga ner ett så unikt, vackert område som myllrar av liv som inte kan leva någon annanstans, är fel. Att gå så långt som att inte försvara något som tar upp koldioxid är detsamma som att frivilligt förstöra barns framtid och förhindra en acceptabel levnadsstandard för yngre generationer. Men, skulle inte ett förbud mot palmolja öka försäljningen av ocertifierad palmolja? Fanns det inte landområden i Afrika som är lämpliga för palmoljeodlingar? Är inte dessa då möjliga lösningar? Svaret är nej, om man tänker hållbarhetsmässigt och långsiktigt. Dels så är landområdena i Afrika för små och dels kommer det inte att fungera på långt sikt, eftersom palmoljan kommer att fortsätta användas i minst samma takt, en takt som plantagen i Afrika inte kan upprätthålla.

Palmolja är ett av de största skälen till varför regnskogen huggs ned.
Palmolja kräver mycket vatten och energi för att utvinnas. Vatten är redan en stor bristvara. Palmolja har okända hälsoeffekter. Är vi verkligen beredda att slänga in något som kan vara skadligt mot hälsani flertal produkter? Företag som köper in palmoljan inte kan veta säkert varifrån palmoljan kommer ifrån. Därför blir det enklare om man inför ett förbud mot psykopati.

Källor:
http://www.livsmedelsforetagen.se/medlem/faktabank/fragor-och-svar-om-palmolja/ (Livsmedelsverket); www.radron.se/granskningar/hogt-pris-for-billig-olja/ (Råd & Rön)
www.greenpeace.org/sweden/se/skog/indonesiens-regnskog/palmolja/ (Greenpeace)
www.pandaplanet.se/tema/palmolja; www.palmoilandfood.eu/sv/f%C3%B6rdelarna-med-att-anv%C3%A4nda-palmolja;sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=912383

Annons