400 flyttkartonger tidskriftshistoria till Stadsarkivet

Sophia Hydén menar att den stora Allerssamlingen är intressant som ett tidsdokument. Bild: David Lundin

Stadsarkivet tackade ja till att ta över en del av Allers arkiv. Plötsligt stod de med hela Allers arkiv i 400 flyttkartonger. – Det var med skräckblandad förtjusning, säger stadsantikvarie Sophia Hydén.

Allers skulle flytta från Helsingborg och behövde inte längre sitt arkiv. Det innebar att 130 års tidningshistoria sökte ny ägare. Allers hade hört av sig till biblioteket, som inte kunde ta emot den mängden tidskrifter. Stadsarkivarie Sophia Hydén gjorde tillsammans med två kollegor ett besök i Allershuset på Landskronavägen 23.

– Det var en imponerande bra ordning i arkivet. Det andades mycket kärlek och stolthet för materialet, säger Sophia Hydén.

De valde ut tre magasin, Femina, Allers och Året runt, som de bedömde var extra intressant. Det dröjde någon vecka. Sedan ringde plötsligt chauffören från flyttbilen och undrade var han kunde lämna lådorna.

– Han sa att de tömt allt på Allers och var på väg till oss.

När gåvan från Allers anlände till Västra Sandgatan var den flera gånger större än vad stadsarkivet räknat med.

– 400 flyttkartonger med material. Det var med skräckblandad förtjusning vi tog emot dem, säger Sophia Hydén.

Den stora gåvan kom att innebära praktiska utmaningar. Stadsarkivets nyinvigning 2017 fick skjutas fram flera månader, för att folk ens skulle kunna komma in i lokalen.

– Det var ett angenämt problem. Det är en speciell gåva vi fått, säger Sophia Hydén.

Allerssamlingen sträcker sig från starten av tidningen Allers på 1880-talet till 31 december 2016. Under den tiden har magasin och tidningar kommit och gått och vissa levt vidare.

Varför ska Helsingborgs stadsarkiv ta hand om Allers arkiv?

– Allers är mycket förknippat med Helsingborg. Många har kanske jobbat där eller känner någon som gjort det. Det är lite som Zoegas.

Stadsarkivets huvuduppdrag är att bevara stadens handlingar, men de har också ett kulturhistoriskt uppdrag. Sophia Hydén menar att samlingen är mycket intressant som ett tidsdokument.

– Inte minst Allers speglar väl sin tidsanda. Det som var sanning igår är ibland inte sant idag. Bara annonserna i sig är värda att titta på, säger Sophia Hydén.

Allers hade redan tidigt ett familjeperspektiv och riktade sig till barnen bland annat genom att ta in serier.

– Det finns mycket att plocka ur när vi har visningar för skolorna, säger hon.

I dagsläget erbjuder stadsarkivet en visning om serier till yngre skolbarn.

– Det är intressant att se hur uppfostrande serierna var förr i tiden mot att idag vara en mer renodlad nöjesläsning. För äldre elever och vuxna presenteras en bildkavalkad av Allers genom tiderna. Mode och skönhet har alltid varit viktigt men idealen har som sagt förändrats, säger Sophia Hydén.

Utställning planeras till våren

Till våren planerar stadsarkivet en gemensam Allers-utställning med Svenskt seriearkiv i Malmö. Det handlar om ett urval av Allers utgivna serier.

– Det är första gången som stadsarkivet arbetar med serietidningar, ett spännande och relativt nykommet material i de offentliga arkiven. Just nu inventerar vi och arkivlägger vår serieskatt för fullt, säger Sophia Hydén.