100 år sedan den svåra tågolyckan i Getå

Ångloket F 1200 vid olycksplatsen. Fotograf: Järnvägsmuseet, fotosamlingarna

Vid sjutiden på kvällen den 1 oktober 1918 rasar den åtta meter höga järnvägsbanken vid Getå och Bråvikens strand, utanför Norrköping, strax innan det framrusande snälltåget från Malmö anländer till platsen. Ångloket F 1200 och sju av tio vagnar störtar rakt ned i gropen och 42 människor omkommer i den värsta tågolyckan som drabbat Sverige.

I år är det 100 år sedan olyckan inträffade och det kommer att uppmärksammas i Norrköping vid några tillfällen med ångloket F 1200 på plats. Loket reparerades efter olyckan och togs åter i tjänst – idag ingår det i den nationella järnvägssamlingen, som finns på Järnvägsmuseet i Gävle.

Ångloket F 1200, olycksplatsen ovanifrån. Fotograf: Järnvägsmuseet, fotosamlingarna

Program

Lördag 29 september kommer Järnvägsmuseet att köra ett antal turer med ångloket F 1200 under Kulturnatten i Norrköping. Allmänheten har möjlighet att köpa biljett och följa med i tåget, som på förmiddagen går från Linköping till Norrköping. Under eftermiddagen går tåget Norrköping – Kimstad tur & retur vid två tillfällen. På kvällen går tåget från Norrköping till Linköping.

Söndag 30 september är alla välkomna att besöka Norrköpings central klockan 11.00–16.00 där möjligheten att träffa Järnvägsmuseets personal samt Svenska kyrkan i och vid tåget med loket F 1200.

Klockan 18.00 bjuder Svenska kyrkan in till en minnesgudstjänst i Matteus kyrka i Norrköping med förre ärkebiskopen Anders Wejryd som officiant. Gudstjänsten föregås av kransnedläggning klockan 17.15 vid gravstenen för offren för olyckan, på Norra kyrkogården i Norrköping. Ättlingar och anhöriga till drabbade av olyckan är särskilt välkomna att delta.

Efter gudstjänsten hålls kyrkkaffe ombord på tåget klockan 19.00–22.00.

Ångloket F 1200 i drift. Fotograf: Anders Jansson

Måndag 1 oktober är det på dagen 100 år sedan den tragiska olyckan inträffade. Detta uppmärksammas genom att Järnvägsmuseet kör ett tåg för inbjudna gäster med F 1200 från Norrköping via Getå till Stockholm. Tåget kommer att göra ett kort stopp vid olycksplatsen i Getå för en tyst minut.

Annons