1-2/7, Dagar att spendera i trädgårdar

Rosenträdgård. Bild: Norman Winter

Den första juli är det Tusen trädgårdar och den andra juli är det Rosens dag. Två dagar som väl ganska tydligt hänger ihop.

Sedan 2010 är 1/7 dagen för Tusen trädgårdar, vilken arrangeras av Trädgårdsriket, Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet, och är en dag då mängder av trädgårdar runt om i landet står öppna för besök. Har du inte redan anmält dig är det lite sent att visa upp din egen trädgård, men det kan kanske vara något inför nästa år. Det kostar ingenting att vara med och det ställs inga krav på hur din trädgård ser ut. Så vill du visa upp dig som världens sämsta trädgårdsmästare, går det också bra.

Ännu viktigare än möjligheten att få visa upp sin egen trädgård, är dock att idag ges alla chansen att få njuta av en fin (eller ful) trädgård. För att besöka de anmälda trädgårdarna, krävs nämligen ingen föranmälning. Du kan åka runt och njuta hela dagen. Bara i Malmö finns 16 trädgårdar att besöka. Du hittar dem om du går in på www.tradgardsriket.se och följer instruktionerna där.

Den 2/7 är det, som sagt, Rosens dag då man främst uppmanas att njuta av rosor, i den egna trädgården eller annorstädes. Tanken är, enligt hemsidan rosensdag.se att öka intresset för och kunskapen om rosor samt att informera om rosens användbarhet. Så om man inte fått nog av rosor redan under gårdagen, kan man alltså fortsätta denna dag.

Annons