2.9 C
Malmo
fredag, februari 21, 2025

Hälsotips: Hur kan man må bättre?

Bra att läsa

Inflation och en otryggare ekonomi, oro över världssituationen, arbetsmarknadens instabilitet… Det finns många anledningar som kan trigga igång oro och många situationer som kan trigga igång dålig sömn. Artikeln syftar på olika sätt som man kan lindra obehaget genom bättre sömn och en ökad acceptans av svåra känslor.

Acceptans av svåra känslor:
I en tid när man upplever osäkerhet kan det vara svårt att landa i en acceptans av en svår situation, oro, eller överlag starka känslor, men det betyder inte att det är omöjligt att åstadkomma. Att kunna styra över sina känslor har visat sig vara fördelaktigt, då personer är bättre på att kontrollera sina känslor, oftare känner sig mindre ensamma, lever längre och har större tillfredsställelse över sina liv.

Känslor kan betraktas som information, där man får reda på att en situation påverkar en på något sätt, och i så fall hur situationen påverkar en. En fördel, som ofta ses som ett misstag, är att man kan välja att distansera sig från en svår känsla för stunden. Genom att temporärt distrahera sig från en känsla under en kort period kan man bygga upp tillräckligt mycket distans från händelsen för att kunna få ett bredare (och i vissa fall även annorlunda) perspektiv. Däremot bör man inte undvika att helt strunta i känslan, då det kan övergå till att man förtränger undan en händelse som man behöver bearbeta så småningom. Andra situationer som går att tillämpa är att se sig själv från andra person för att bygga distans till händelsen. Genom att pratar med en själv i du-form kan man se sig själv utifrån ett annat perspektiv än det man tillämpar i jag-form, vilket kan förstärka empatin.

En annan strategi man kan tillämpa för att kortsiktigt minska risken för obehag är att använda sinnesintryck (lukt, hörsel, känsel, smak och syn) för att tillfälligt distrahera hjärnan genom att få den att rikta uppmärksamheten till något annat. Det kan vara en låt, en kopp varmt te, doften av blommor eller en promenad i en park som kan få en att rikta tankarna mot annat och minska känslan av obehag för en stund.

Tips för att få en bättre sömn:
Forskning bakom konkreta åtgärder för att kunna få en bättre sömn via diet är inte helt klarlagd och forskningsläget är för det mesta splittrad. Vad som dock står klart är att dieten som helhet kan påverka sömnkvalitén positivt. En artikel från New York Times lyfter att personer som konsumerar mer frukt och grönsaker, fiber och “nyttiga fetter” från födokällor som lax och nötter får en överlag bättre sömnkvalité. Kopplingarna som hittills verkar gälla är att en medelhavskost verkar minska risken för symtom på insomni, som exempelvis svårigheter med insomningen, problem med att vakna under natten. Utöver det pekar ytterligare studier på att dieter som prioriterar frukter, grönsaker och annan växtbaserad mat som är rik på antioxidanter bidrar till en lägre risk att drabbas av inflammation i kroppen. Inflammation är något som har kopplats till sömnstörningar. Forskare har även funnit att folsyra, B6, zink och magnesium kan stärka kroppens egna produktion av melatonin. Studierna visar däremot enbart en korrelation mellan dessa faktorer och människors beteenden. Deltagarna som äter mer av “bättre” varor kanske även anstränger sig för att äta nyttigare överlag eller prioriterar träning, och det är värt att poängtera att dessa faktorer i sig kan förbättra sömnen.

Forskarnas samband pekar även på att en diet som har ett högt sockerinnehåll eller innehåller mer snabbmat oftare leder till sämre sömn. En person som lider av sömnbrist brukar däremot ha en preferens för en onyttig sorts mat, vilket lätt kan göra att man fastnar i en ond cirkel. Forskare rekommenderar däremot att man ser över sin konsumtion av stark mat eller mat med hög fetthalt nära inpå läggdags, då det kan orsaka uppstötningar, och att undvika mat med mycket salt för att inte behöva använda toaletten under natten. En annan rekommendation är att se över koffeinkonsumtionen. Förmågan att kunna hantera koffein blir sämre med åldern, vilket en del missar, och man bör generellt undvika att dricka koffein efter kl 14.

Bianca M. – Info Express
E: hello@infoexpress.se

3 Ways to Change Your Mood – The New York Times
What to Eat and Drink for a Good Night’s Sleep – The New York Times

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna