EU bör fortsätta sin dialog med Turkiet i syfte att lugna ner migrantsituationen vid den grek-turkiska gränsen. Det sade ledamöterna i en debatt i kammaren på tisdagen.
Tusentals migranter och asylsökande har kommit till Grekland via den turkiska gränsen sedan en dryg vecka. Det var då den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan bröt migrationspakten med EU från 2016 genom att öppna den turkiska gränsen mot EU. Enligt avtalet har EU utlovat att betala 6 miljarder euro till Turkiet mot att landet stävjer migrationsströmmen.
Ledamöterna debatterade den rådande situationen vid den grek-turkiska gränsen, och EU:s svar på den. Vid debatten i Bryssel den 10 mars deltog den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson som ansvarar för inrikes frågor i kommissionen, samt Nikolina Brnjac, som representerar det kroatiska rådsordförandeskapet.
”Farlig attityd”
– Under de senaste dagarna har vi sett den turkiska presidentens väldigt farliga attityd när han använder sårbara människor för att gagna sig själv och sin politik, sade den spanska ordföranden för den socialdemokratiska gruppen Iratxe García Pérez.
Tyske ledamoten Manfred Weber som är ordförande för EPP-gruppen uppmanade till dialog med Turkiet för att ”de-eskalera situationen vid den grekisk-turkiska gränsen”.
Kommissionär Ylva Johansson delade detta perspektiv.
– Vi måste fortsätta vår dialog. Vi måste lugna ner retoriken och den ökade spänningen. Det inbegriper att hitta en väg framåt med Turkiet. Kommunikationsvägarna med Turkiet fortsätter vara öppna och aktiva, sade hon.
Läge att reformera asylregler
Vissa parlamentariker sade att EU bör utnyttja den rådande situationen för att åter föra upp reformer av de gemensamma asylreglerna på EU:s agenda. Andra ville revidera avtalet med Turkiet.
Det kroatiska EU-ordförandeskapets representant Nikolina Brnjac noterade att “det nuvarande läget vid våra yttre gränser inte är acceptabelt” men framhöll samtidigt:
– Vi förväntar oss att Turkiet kommer att fortsätta att tillämpa 2016 års gemensamma uttalande fullt ut, sade hon.
Kommissionär Johansson underströk också att den nuvarande överenskommelsen mellan EU och Turkiet fortsätter att gälla.
– Läget vid EU:s gräns mot Turkiet är bekymmersam. Men jag måste också säga att det här inte är 2015, sade hon med referens till året då över en miljon asylsökande och migranter ankom till Europa.
Bättre förberedda idag
– Vi är mycket bättre förberedda nu för att hantera situationen efter vi bättre vet vad vi kan förvänta oss, sade hon, och uppmärksammade att EU har förstärkt sina myndigheter såsom gränsbevakningsbyrån Frontex och Europeiska stödkontoret för asylfrågor (EASO) och att hon ser större samarbetsvilja mellan medlemsländerna.
I november 2017 godkände Europaparlamentet en resolution som krävde en reform av de gemensamma asylreglerna. Syftet var att förbättra EU:s beredskap att ta emot migranter och asylsökande och för att trygga större solidaritet och rättvisare fördelning av ansvaret mellan medlemsländerna.
Förra året godkände ledamöterna också en ny lag för att stärka den europeiska gräns- och kustbevakningen och skapa bättre skydd av EU:s yttre gränser.