Framtida relationer mellan EU och Storbritannien: Nästa steg

Bra att läsa

Att Storbritannien har lämnat EU innebär inte slutet på samarbete. Samtal pågår om hur de två parterna ska arbeta tillsammans med allt från handel och transport till kampen mot brottslighet.

EU och Storbritannien delar många av utmaningarna vi står inför, exempelvis klimatförändringar och polissamarbete, och har mycket att tjäna på att samarbeta.

Utträdesavtalet, som har ratificerats  av båda parter, handlar främst om rättigheterna för EU-medborgare i Storbritannien och Nordirland och brittiska medborgare som bor i andra EU-länder, samt brittiska finansiella åtaganden och vissa gränsfrågor (främst gränsen till Irland), vilket måste genomföras i sin helhet.

Den framtida relationen kommer att ingå i ett separat avtal, som för närvarande förhandlas utifrån det politiska avtal som godkändes och ratificerades av båda parter.

Parlamentets ståndpunkt

I en resolution som antogs 12 februari begärde parlamentsledamöterna ett omfattande avtal, som ska garantera lika villkor genom robusta åtaganden och ett fiskeavtal.

– Parlamentet kommer inte att godkänna ett avtal som inte innehåller bestämmelser om lika villkor, grundläggande rättigheter, robust styrning och ett tydligt ramverk för fiskerinäringen, sa David McAllister, ordförande för parlamentets brittiska samordningsgrupp, i ett uttalande 29 maj.

– Det betyder också att ett fullständigt genomförande av utträdesavtalet, som undertecknats av den brittiska premiärministern, är avgörande.

Ledamöterna i utrikes- och handelsutskotten upprepade sitt överväldigande stöd för EU:s ståndpunkt i samtalen mellan EU och Storbritannien om deras framtida relation den 12 juni. Alla parlamentsledamöter kommer att rösta om förslaget till resolution under plenarsammanträdet 17-19 juni.

Utskottens omröstningar genomfördes inför mötet om de pågående samtalen 15 juni med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula Von der Leyen och parlamentets talman David Sassoli.

Vad avtalet om de framtida relationerna kommer att innehålla

Ämnen som ett avtal om de framtida relationerna kan omfatta allt från utbyte av varor och tjänster till miljön, forskning, utbildning och så vidare.

En av nyckelförhandlingarna kommer att handla om villkoren och principerna för den framtida handeln, inklusive frågor om eventuella tariffer, produktstandarder, rättvis spelplan, fiske, respekten för de grundläggande rättigheterna och hur tvister ska lösas.

Medborgarna

Medborgarnas rättigheter skyddas av utträdesavtalet. EU-medborgare i Storbritannien och Nordirland och britter inom EU har rätten att bo kvar och fortsätta arbeta. Europaparlamentet fortsätter engagera sig i frågan, exempelvis avseende den fria rörligheten och EU-medborgares rätt till sjukvård i Storbritannien. Ledamöterna följer noggrant hur utträdesavtalet genomförs.

Tidtabell

Enligt utträdesavtalet kommer övergångsperioden att fortsätta fram tills slutet av december 2020. Under övergångsperioden fortsätter Storbritannien att ha tillgång till den gemensamma marknaden och lyder EU:s lagstiftning, även om landet inte kan vara med och besluta om nya EU-lagar. Storbritannien fortsätter bidra till EU-budgeten under övergångsperioden, men är inte längre med och beslutar om EU:s årliga budget eller långtidsbudgeten.

Målsättningen är att slutföra samtalen innan övergångsperioden är slut. Övergångsperioden kan förlängas på begäran en gång, men beslutet måste fattas före den 1 juli.

Om parterna inte lyckats nå en överenskommelse innan övergångsperioden är slut kommer Storbritannien och EU att handla med varandra enligt Världshandelsorganisationens regler.

Läs mer om vilka åtgärder som finns på plats för att avlasta om det inte finns något avtal.

Så funkar förhandlingarna

Den tidigare kommissionären Michel Barnier leder förhandlingarna å EU:s vägnar, enligt riktlinjer utfärdade av Europeiska rådet. Barnier ledde också förhandlingarna om utträdesavtalet.

Ledamöterna kan påverka förhandlingarna genom att anta resolutioner som fastställer Europaparlamentets ståndpunkt. Parlamentet har också upprättat en kontaktgrupp, som leds av ordföranden i utrikesutskottet David McAllister (EPP, Tyskland) för att upprätta förbindelser med EU-förhandlaren Barnier och samordna med de parlamentsutskott som är involverade.

Varje avtal kräver att Europaparlamentet och rådet ger sitt godkännande för att det ska träda ikraft. Till skillnad från utträdesavtalet är det också möjligt att avtalet om de framtida relationerna måste godkännas av nationella parlament om det handlar om områden där EU har delad kompetens med medlemsländerna.

Mer information

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -

Senaste artiklarna