Svensk storstudie visar starkt samband mellan kost och hjärtats hälsa
En ny svensk studie visar att en fiberfattig kost ökar risken för att farliga plack bildas i hjärtats kranskärl. Dessa instabila plack kan orsaka blodproppar, hjärtinfarkt och stroke. Resultaten bygger på data från den nationella SCAPIS-studien och har publicerats i Cardiovascular Research.
Forskarna från Lunds universitet och Göteborgs universitet har analyserat drygt 24 000 personer mellan 50 och 64 år, som alla genomgått avancerad hjärtavbildning med datortomografi. Genom att jämföra kostvanor med kranskärlsstatus kunde man tydligt se att låg fiberkonsumtion var kopplad till både fler och farligare plack.
– Vi ser ett tydligt samband mellan kostmönster och hur farliga placken är. De som åt minst hälsosamt hade betydligt fler högriskplack, säger Isabel Goncalves, professor i kardiologi vid Lunds universitet.
Skillnaderna var markanta
I gruppen med minst hälsosam kost hade 44 procent någon form av åderförfettning i hjärtats kärl, jämfört med 36 procent i den mest hälsosamma gruppen. Allvarliga förändringar med förträngningar på minst 50 procent var 1,6 gånger vanligare bland dem som åt sämst.
Sambandet kvarstod även efter att forskarna tagit hänsyn till andra riskfaktorer som bukfetma, högt blodtryck och blodfettsrubbningar.
– Det handlar inte om enskilda livsmedel, utan om helheten. En kost rik på grönsaker, frukt, fullkorn, nötter och nyttiga oljor ger skydd. Mycket rött kött, chark, snacks och sötade drycker ökar däremot risken, säger Ingrid Larsson, näringsfysiolog vid Göteborgs universitet.
Vikten av tidig prevention
Åderförfettning utvecklas ofta långsamt under många år. När placken blir instabila och spricker kan följden bli akuta hjärtinfarkter eller stroke. Forskarna hoppas nu att resultaten leder till ökat fokus på tidiga kostförändringar och förebyggande insatser.