EU:s forskningsstöd i kampen mot corona

Bra att läsa

Medan världen kämpar för att tygla coronaviruspandemin, stöder EU insatser för att utveckla vaccin och effektiva behandlingar så snabbt som möjligt.

EU har presenterat ett samordnat svar för att hjälpa till att tackla den nuvarande krisen. Att finansiera forsknings- och innovationsprojekt för att hitta ett botemedel mot Covid-19 är en nyckel i planen.

Att tackla utbrottet

EU-kommissionen har anslagit 47,5 miljoner euro till 17 forskningsprojekt inom Horisont 2020, vilket är EU:s ramprogram för att finansiera forskning.

De 136 forskningslag från hela EU och även från länder utanför EU, som deltar i projekten arbetar med:

  • att förbättra beredskapen och svarsförmågan på utbrott genom att utveckla bättre övervakningssystem för att förhindra och kontrollera virusets spridning
  • snabb point-of-care diagnosticering, som ska ge snabbare och mer tillförlitliga diagnoser
  • nya behandlingar
  • utveckling av nya vaccin

Forskningslagen kommer att dela med sig av sina resultat för att snabba på folkhälsoinsatserna.

EU-kommissionen har också gjort en utlysning för forskningsförslag fram till slutet av mars med fokus på utveckling av behandlingar och diagnoser för att tackla det nuvarande utbrottet och öka beredskapen för framtiden. Det faller inom ramen för Initiativet för innovativa läkemedel (IMI) – ett offentligt-privat partnerskap mellan EU och läkemedelsindustrin, vilket också får finansiering genom Horisont 2020. Totalt förväntas 90 miljoner euro investeras: upp till hälften kommer från EU:s budget och resten från industrin.

Den 16 mars gav kommissionen finansiellt stöd på cirka 80 miljoner euro till CureVac, en innovativ vaccinutvecklare i Tyskland, i syfte att stödja arbetet med ett coronavirusvaccin. Det stödet kommer också att komma från Horisont 2020 i formen av en EU-garanti för ett nyligen utvärderat lån från Europeiska investeringsbanken (EIB) på motsvarande belopp.

Program som redan finns på plats

+EU har redan ett antal forsknings- och krisfinansieringsmekanismer på plats för att hantera folkhälsokriser, som mobiliserats. De inbegriper PREPARE – ett projekt som stödjer europeiska sjukhus beredskap och förbättrar deras kunskap om utbrottets dynamik, och det Europeiska virusarkivet – en virtuell samling av virus som erbjuder forskare material som hjälp vid diagnoser.

EU hjälper också start-up-, samt små och medelstora företag att utveckla innovativa lösningar som kan hjälpa till i insatserna mot utbrottet, inklusive ett projekt för specialiserade isolationsenheter – EpiShuttle – som genom en luftfiltreringsteknik kallad m-TAP tar bort viruspartiklar.

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna