Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén (EESC) har nyligen lanserat rekommendationer för att bygga ett motståndskraftigt och hållbart livsmedelssystem i Europa. Genom att fokusera på innovation, hållbara metoder och rättvisa förhållanden inom hela livsmedelskedjan strävar EESC efter att säkerställa att Europas livsmedelsförsörjning står emot framtida utmaningar.
Med ökande klimatförändringar, befolkningsökning och ekonomiska påfrestningar står Europa inför en stor utmaning när det gäller att garantera tillgången på hållbara och prisvärda livsmedel. För att möta dessa behov har Europeiska Ekonomiska och Sociala Kommittén (EESC) föreslagit en serie konkreta rekommendationer för att stärka livsmedelssystemet på lång sikt.
EESCförslag innehåller flera fokusområden, bland annat att stimulera forskning och innovation inom hållbart jordbruk, främja cirkulära ekonomiska metoder och stödja småskaliga producenter. Ett av målen är att minska Europas beroende av import samt att skapa en lokal och hållbar produktion av råvaror.
En viktig del av rekommendationerna är att se över politiska strategier för att ge mer stöd till jordbrukare och producenter, vilket inkluderar rättvisa ersättningar och arbetsvillkor. Genom att skapa ett mer rättvist system vill EESC säkerställa att alla aktörer inom livsmedelskedjan, från producenter till konsumenter, har tillgång till de resurser de behöver för att lyckas.
För att skydda miljön och främja biologisk mångfald rekommenderar EESC även att EU inför incitament för jordbrukare att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel och att fokusera på biologiska lösningar. Dessutom föreslås det att mer medel riktas till forskning om nya teknologier som kan hjälpa till att uppnå dessa mål.
Sammanfattningsvis pekar EESCrekommendationer på en omfattande förändring av EUlivsmedelssystem, där hållbarhet och motståndskraft står i fokus. Genom dessa åtgärder hoppas EESC att stärka Europas förmåga att hantera framtida utmaningar och samtidigt främja en mer hållbar och rättvis livsmedelsproduktion.