”Det här är fritidsgårdar för Malmös kriminella”

Bra att läsa

Polis och kommun kraftsamlar mot kriminella entreprenörer.

Olovliga samlingslokaler, livsmedelsgrossister som bara tar kontant betalning och olovliga boenden i industrilokaler. Det är några av fokusområdena för det arbete som polisen och Malmö stad genomför sedan ett par månader tillbaka. Syftet – att komma åt en tidigare ganska ogranskad värld, med kopplingar till den organiserade brottsligheten, som genererar enorma summor svarta pengar.

– Det rör sig om organiserad brottslighet med internationella kopplingar. Den här typen av verksamhet är mer utbredd än narkotikahandeln, men generellt är straffskalan lägre, säger Jonatan Örstand, kommunpolis i Malmö och en av initiativtagarna till insatsen.

Insatsen är en del i kommunens satsning för att öka tryggheten i Malmö. Tillsynsgruppen består av representanter från räddningstjänsten, Skatteverket, Tullverket, stadsbyggnadskontoret, kommunens tillståndsenhet och miljöförvaltningen och insatserna förbereds av polisen som ofta har kännedom om de olika objekten. Med den gemensamma kraften av aktörernas olika regelverk slår insatsen hårt mot både arrangörer och fastighetsägare.

– Där polisen innan kunde gå in och rapportera en arrangör för brott mot ordningslagen, vilket ger böter på någon tusenlapp, utfärdas nu vite för flera hundratusen kronor på ett bräde, säger Jonatan Örstand.

Många fastighetsägare har varit medvetna om vilken typ av verksamhet som pågått i deras lokaler, men det har inte drabbat dem. Genom att slå mot fastighetsägaren får man dem att agera.

– Det har aldrig varit obekvämt för fastighetsägarna innan. De har fått in sina hyror oavsett. Men om de börjar få krav på 150 000 kronor, då händer det saker. Sedan insatsen drog igång har vi tre fastigheter där samtliga hyresgäster blivit uppsagda.

Omsätter miljonbelopp
Flera av insatserna har riktats mot så kallade rökcaféer, lokaler där man samlas för att röka vattenpipa och spela kort.  En verksamhet som per definition är olaglig då man i Sverige inte får röka inomhus i samlingslokaler och därför inte kan få tillstånd till den typen av verksamhet. Dessutom är tobaken som används insmugglad och man har varken tillstånd till, eller betalar skatt för, försäljning av mat och dryck. Polisen stöter också ofta på grovt kriminella aktörer i de här miljöerna och många av de grova våldsbrott som drabbat Malmö har skett i anslutning till både rökcaféer och svartklubbar.

– Det här är fritidsgårdar för Malmös kriminella, där många har sitt umgänge och nätverk. Det är också helt svarta verksamheter som omsätter miljonbelopp.

Polisen kan tillämpa förbud genom tillsyn
Om det utfärdas användningsförbud, eller föreläggande av rättelse mot en lokal och polisen vid en kontroll upptäcker att det fortfarande pågår verksamhet i lokalen, kan nya viten utfärdas baserat på polisen observationer.

– Det här är ett nytt arbetssätt och vi har ett par fall som är uppe för juridisk prövning nu. Får vi igenom det så öppnas en enorm verktygslåda.

Insatsen har pågått sedan i somras men tog fart under hösten och kommer nu att fortsätta under 2018.

– Det är lite som att fiska i en fiskodling, man kan dra upp hur mycket fisk som helst och vi vet ännu inte var det tar slut, säger Jonatan Örstrand.

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna