10.7 C
Malmo
onsdag, oktober 16, 2024

Danskt gränsbesked idag: smittläget skiljer sig åt både inom Danmark och Sverige

Bra att läsa

Idag fredag har Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) utlovat besked om gränsen ska öppnas till semestrarna och nya reserekommendationer. Den politiska debatten har varit omfattande med en dansk oro för Sveriges höga smittspridning på nationell nivå. Samtidigt finns stora regionala skillnader i båda länderna där de danska och svenska regionerna i Greater Copenhagen-samarbetet finns på en mellannivå medan regionerna i västra Danmark nästan inte har några covid-19 patienter i intensivvård. I Sverige sticker Västra Götalandsregionen och Region Stockholm ut med betydligt fler döda och fler covid-19-patienter i intensivvård. 

Att den danska-svenska gränsregionen vid Öresund har en relativt likartad covid-19-situation samtidigt som Sverige som helhet drabbats betydligt hårdare än Danmark har bidragit till en omfattande debatt om Danmark ska öppna alla gränser på lika villkor eller bara ska öppna gränsen till Tyskland och Norge. Det framgick tydligt av en nyhet från Danmarks Radio den 14 maj: Flere partier vil åbne grænserne for tyskere og nordmænd – men helst ikke svenskere. Från Sverige kom därefter argument för en gränsöppning över Öresund: “Jag tycker att de i Danmark ska titta på hur situationen ser ut i Skåne. Är det verkligen så att man riskerar att få mer smittspridning i Danmark om skåningar åker över” sade Sveriges utrikesminister Anna Linde (S) till TT den 26 maj. Tre svenska riksdagsledamöter skrev i ett debattinlägg i Politiken samma dag “Vi opfordrer Danmark og danskarna till icke att diskriminera Sverige i forhold till Tyskland og Norge“. Sveriges ambassadör i Danmark, Fredrik Jörgensen, betonade då i en intervju i Politiken att han inte ser någon risk för danskhat i Sverige och att “køen over Øresund i weekenden var et tegn på kærlighed til Sverige“. I intervjun förtydligade ambassadören Sveriges krav i gränsförhandlingarna med Danmark: beslut om gränsöppning ska baseras på “objektiva kriterier”.

Dilemmat är att den objektiva situationen kan betraktas antingen i ett nationellt eller ett regionalt perspektiv. Att covid-19-situationen är relativt likartad mellan de danska och svenska regionerna inom Greater Copenhagen-samarbetet har inte minst av skånska debattörer använts som argument för att gränsen till Sverige kan öppnas utan risk för ökad smittspridning. Debattörer har hänvisat till att svenska Folkhälosmyndigheten avråder från längre inhemska resor än 1-2 timmar vilket bör minska risken att smitta förs mellan Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Men samtidigt visar förra helgens stora danska fritidsresande över Öresundsbron att rekommendationer inte alltid följs. Söndagen den 24 maj färdades 7 100 personbilar över Öresundsbron i riktning mot Danmark vilket skapade timslånga köer. Upp emot 2 000 kom från Bornholm och gjorde en godkänd transitresa genom Skåne. Men ca 5 100 av bilisterna hade varit i Sverige på besök i butiker, restauranger, spa-anläggningar eller i sommarstugor. Enligt danska Udenrigsministeriet gäller det fram till den 31 maj en global resevägledning som säger att icke nödvändiga resor till andra länder ska undvikas. Den som ändå reser till ett annat land uppmanas till en 14 dagar lång karens i det egna hemmet.

De regionala skillnaderna är stora inom båda länderna. Under torsdagen hade de tre regionerna i västra Danmark sammanlagt fem patienter med konstaterad covid-19 i intensivvård. Det kan jämföras med att de fyra danska och svenska regionerna i Greater Copenhagen-samarbetet tillsammans hade 41 patienter i intensivvård. De två andra svenska storstadsregionerna Västra Götaland och Stockholm sticker ut genom att tillsammans ha 172 covid-19-patienter i intensivvård. Relationen mellan västra Danmark, Greater Copenhagen och Västra Götaland/Stockholm är likartade även när talen räknas om efter antalet invånare förutom att andelen inlagda för intensivvård under de senaste veckorna fallit till lägre nivåer i Region Hovedstaden och Region Sjælland jämfört med Region Skåne och Region Halland.

På nationell nivå är skillnaderna markanta. Danmark hade under torsdagen 20 covid-19-patienter i intensivvård medan Sverige hade 330 patienter. Antalet personer som avlidit med konstaterad covid-19 är nu uppe i 4 266 i Sverige medan 568 avlidit i Sverige.

Den 14 mars stängde Danmark gränserna med undantag för danska medborgare, bosatta i landet, arbetspendlare och personer med särskilda skäl. När listan över särskilda skäl utökades den 25 maj behandlades Sverige på samma sätt som Tyskland och de övriga nordiska länderna. Då fick bland annat affärsresenärer åter börja resa in i landet till möten som inte går att senarelägga eller avhålla utan ett fysiskt möte. Inför fredagens besked finns en oro över att

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna