Samarbetet mellan de nordiska länderna har länge tagits för givet, menar den danska utrikesministern Lars Løkke Rasmussen (M) i en intervju med Berlingske. I första hand gäller det Natosamarbetet, men utrikesministern är optimistisk även när det gäller en ny och djupare relation mellan Danmark och övriga nordiska länder.
Lars Løkke Rasmussen menar att det nordiska samarbetet måste intensifieras i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina. Eftersom Sverige och Finland gemensamt sökt medlemskap i Nato, medan Danmark i en folkomröstning avskaffade det så kallade försvarsförbehållet och nu ingår i EU:s försvarssamarbete, öppnar det för ett större nordiskt samarbete, enligt Løkke Rasmussen.
– Om man tittar på Norden som en samlad enhet, så är vi helt klart ett G20-land, kanske till och med på storlek av ett G10-land. På många sätt är våra värderingar och samhällsmodeller så lika att när vi gemensamt samlar våra resurser, våra diplomatiska krafter, så kan vi påverka globalt om vi vill, säger han till tidningen.
I ett första steg handlar det om säkerheten i Östersjön, enligt Lars Løkke Rasmussen, där de nordiska länderna i samarbete med de baltiska får ett stort ansvar. Finland har ett av de starkaste försvaren i Europa, och kan på kort tid inkalla fler än 700 000 reserver och Sverige, som har skurit ner på försvaret kraftigt, har enligt utrikesministern teknologiskt avancerat försvar med moderna stridsflyg och ubåtar.
– Omvänt så har Danmark stor internationell erfarenhet från samarbetet i Nato, säger han till Berlingske.
Men det handlar om mer än bara militärt samarbete: Lars Løkke Rasmussen säger att både Sverige och Danmark länge dragit lärdom från varandra.
– Nu tittar Sverige öppet mot Danmark för att dra lärdom av hur vi har hanterat kriminalitet, gäng och integration. Det är tydligt att Sverige speglar vad vi gör i Danmark.
Efter ”årtionden av åtstramningar av invandringspolitiken finns det gränser för hur mycket mer Danmark kan strama åt den”:
– I Danmark måste vi erkänna att vi är på väg att nå vägs ände när det gäller åtstramningar. Där kan vi nog lära av Sverige.
Källa: News Øresund