90 procent av de svarande i Öresundsregionen har upplevt ökad oro i förhållande till Danmarks och Sveriges olika restriktioner kring smittspridning. Nästan lika många har känt ökad oro omkring den gränsregionala informationen och frågan om socialförsäkring vid hemarbete. Dessutom upplever en tredjedel att de diskriminerats på sina arbetsplatser. Det visar Gränshinderrådets senaste enkät till boende i gränsregioner runt om i Norden.
Totalt har enkäten besvarats av 2 676 personer, varav 1 247 personer i Öresundsregionen. Den stora majoriteten av de sistnämnda – över 90 procent – är gränspendlare.
En av tre (30 procent) svarar att de blivit diskriminerade på sin arbetsplats på grund av att de är gränspendlare och 17 procent har känt sig diskriminerade på sina studier eller i andra vardagssituationer på grund av att de pendlar över gränsen.
Hälften av de svarande menar att deras arbetsplats varit präglad av covid-19 i mycket hög grad, medan under 15 procent uppger att den inte varit så påverkad. En lika stor andel – 50 procent – känner att deras mobilitet över gränsen (i den aktuella regionen) i mycket hög grad blivit inskränkt på grund av covid-19, och bara cirka tio procent menar att den blivit det i mindre grad.
Utöver den oro kring ländernas olika restriktioner, gränsregional information och socialförsäkring som tidigare nämnts, känner många svarande också oro över myndighetsinformation, vilka stöd som finns till företag, att kunna träffa sin familj och hur det fungerar med beskattningen vid hemarbete.