Celiaki vanligare i sydvästra Skåne – ny forskning visar geografiska skillnader

Bra att läsa

En ny studie från Lunds universitet visar en minskning av celiaki bland kvinnor och barn i Skåne – de grupper som annars har högst risk. Samtidigt tyder forskningen på att geografisk hemvist kan påverka risken att drabbas, där småorter och mindre städer, särskilt i sydvästra Skåne, har högre förekomst.

Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppens immunförsvar reagerar på gluten och skadar tunntarmen. Även om genetiska faktorer spelar en viktig roll, undersöker forskare nu hur miljön kan påverka sjukdomens utveckling.

I studien analyserades data från 3 218 patienter som diagnostiserats med celiaki i Skåne mellan 2010 och 2022. Av dessa var 52,2 procent barn och 63,3 procent kvinnor eller flickor. Resultaten visar en tydlig nedgång i nyupptäckta fall bland just kvinnor och barn – särskilt bland flickor, där antalet nästan halverats under den 13-åriga perioden.

– Det är anmärkningsvärt att det är just i de grupper som har störst risk att utveckla celiaki – kvinnor och barn – som vi ser den tydligaste minskningen. Den utvecklingen har inte rapporterats någon annanstans i världen, säger Jesper Lexner, doktorand vid Lunds universitet och specialistläkare i internmedicin och gastroenterologi vid Skånes universitetssjukhus.

Studien visar också att åldern vid diagnos har förändrats. Tidigare upptäcktes celiaki oftast hos barn i åldern 0–4 år, men på senare tid har fler barn diagnostiserats efter fem års ålder – ofta med mer diffusa symtom.

Forskarna har även undersökt om den omgivande miljön kan påverka risken att insjukna. Resultaten visar att personer som bor i småorter eller mindre städer löper högre risk att utveckla celiaki jämfört med dem som bor på landsbygden eller i större städer. Särskilt hög förekomst noterades i Svedala kommun, och generellt sett var celiaki vanligare i sydvästra Skåne.

– Vi undrar om var man bor påverkar risken att få celiaki – och om så är fallet, vilka miljöfaktorer som är inblandade, säger Jesper Lexner.

För att ta reda på detta planerar forskarna att använda satellitdata för att analysera olika miljöfaktorer – exempelvis närhet till skog, förekomst av industrier eller odling av spannmål – för att identifiera möjliga samband med celiaki.

Studien belyser hur komplex samspelet mellan genetiska faktorer och yttre miljö är, och pekar på behovet av ytterligare forskning för att förstå sjukdomen i sin helhet.

Vad är celiaki?
Celiaki är en autoimmun sjukdom där kroppen reagerar på gluten – ett protein i vete, råg och korn. Immunförsvaret skadar tunntarmen, vilket gör att kroppen inte kan ta upp näring som den ska.

Vanliga symtom är magbesvär, trötthet och näringsbrist. Den enda behandlingen är en strikt glutenfri kost – livet ut.

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -

Senaste artiklarna