Glaciärerna smälter och det kan innebära en risk för att tillgången till både mat och vatten kommer påverka två miljarder människor, enligt Unesco. Samtidigt blir det vanligare att klimatförändringar leder till förändrade väderförhållanden världen över.
En rapport av Unesco, vilken beskrivs i en artikel från The Guardian, betonar att glaciärsmältningen till följd av klimatförändringar ligger på en nivå som aldrig tidigare har skådats. Detta medför risker för ekosystem, odlingar och vattentillgångar. Konsekvenserna till följd av denna glaciärsmältning är oförutsägbara. Två tredjedelar av alla odlingar i världen riskerar att drabbas av smältande glaciärer och mindre snö i bergsområden på något sätt. Mer än en halv miljard människor lever i bergiga regioner. Det här problemet kan förvärras, då matproduktionen i dessa regioner är beroende av vattnet som rinner ned från bergen i form av smältande snö och glaciärer, enligt World Water Development Report 2025. Det här drabbar utvecklingsländer som värst, eftersom upp till hälften av befolkningen i dessa länder redan drabbas av en osäker tillgång till mat. Trots det kan även industrialiserade länder få det svårt; i USA har floden i Colorado torkat upp sedan år 2000. Högre temperaturer i området har också medfört att mer av nederbörden kommer som regn och inte som snö, som kan rinna nedför bergen långsammare, vilket har lett till att torkan har varat längre.
Generaldirektören för Unesco Audrey Azoulay uppger följande till The Guardian: “Oavsett var vi bor, så är vi allihop beroende av berg och glaciärer till viss del. Men dessa naturliga vattentorn står inför ett överhängande hot. Denna rapport visar vikten av att agera omedelbart”.
Glaciärernas förändringstakt har slagit rekord och hastigheten med vilken de sjunker är den sämst uppmätta, enligt forskning från Meteorologiska världsorganisationen (World Meteorological Organisation, WMO), som har publicerat en rapport mot slutet av mars. Den största uppmätta minskningen av glaciärmassa under de senaste tre åren placerar Norge, Sverige och Svalbard som de tre mest drabbade områdena av glaciärsmältning, enligt rapporten. Östafrika har förlorat 80% av sina glaciärer sedan 1998 och Alperna, tillsammans med Pyréerna i Europa, har förlorat cirka 40% av glaciärmassan över samma tidsperiod. Minskningen av glaciärer har haft en ännu större inverkan – nämligen att den ljusa ytan som tidigare var istäckt numera har ersatts av markens mörka yta. Den ljusare ytan kunde reflektera ljus, medan den mörkare ytan nu istället absorberar ljus. En representant för Unesco sammanfattade problemet på detta vis: “Glaciärsmältningen har en påverkan på solinstrålningens reflektivitet och kommer påverka hela klimatsystemet”. Det här kan resultera i fler avalancher, eftersom regn som faller ned på snö är en stor faktor bakom bildandet av avalancher. Plötsliga översvämningar kan också orsakas av glaciärsmältningar. I samband med detta smälter också permafrosten, vilket kan innebära att mer metan släpps ut från marken som lämnas glaciärlös.
En tidigare studie, publicerad i februari i tidskriften Nature, fann att hälften av all glaciärmassa globalt förväntas smälta vid slutet av århundradet, om den globala uppvärmningen inte stannar upp. I artikeln från The Guardian citeras även forskaren Alex Brisbourne, en geofysiker som specialiserar sig på glaciärer. Han uppgav följande: “Bergsglaciärer innehåller en av världens största sötvattensreservoarer på jorden. Smältvatten som släpps under sommaren erbjuder en miljard människor tillgång till vatten och bär upp en stor mängd av odlingarna och industrierna. Påverkan av glaciärsmältningen kommer att kännas bortom dessa omedelbara strömningar från glaciärerna.”
Källor:
“Glacier meltdown risks food and water supply of two billion people”, The Guardian, publicerad 2025-03-21