Med mobil röntgen kan sköra äldre slippa uppsöka sjukhus för att undersökas. I ett pilotprojekt som drivs av Tiohundra och Norrtäljemodellen 2.0 provas nu det nya arbetssättet.
Vinnovaprojektet Norrtäljemodellen 2.0, ett samarbete mellan Tiohundra, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje och Norrtälje kommun, har bland annat som mål att hitta nya kvalitativa och effektiva lösningar för de mest sjuka äldre.
– Sjukhusbesöket och transporterna till och från akuten kan vara mycket ansträngande för en person som är äldre och kanske lider av en demenssjukdom. Det fick oss att tidigt börja fundera på hur vi skulle kunna hitta alternativa lösningar för de sköra äldre. Det är särskilt viktigt i en till ytan stor kommun som Norrtälje, säger Carina Idenfors, projektledare för Norrtäljemodellen 2.0.
Kan användas på samtliga äldreboenden
En vanlig orsak till sjukhusbesök är behov av röntgen, till exempel efter en fallolycka i hemmet och ett befarat benbrott. Därför väcktes tanken på att prova mobil röntgen, som till exempel kan användas i hemmiljö, på äldreboende eller en vårdcentral.
Efter omfattande förberedelser är nu den mobila röntgenapparaten redo att tas i bruk. Snabbt kan den rullas ut från röntgenkliniken på Norrtälje sjukhus och in i skåpbilen som står parkerad utanför. I första skedet är det kommunens samtliga äldreboenden som har möjlighet att få besök.
– Förra veckan undersökte vi den första patienten, på Tiohundras äldreboende Ängsgården i Norrtälje. Allt fungerade som det skulle. Bilderna blir bra trots att apparaten använder lägre stråldos, vilket är bra då den används i hemmiljö, säger Maria Mellqvist, enhetschef för röntgenkliniken.
Den boende kunde ligga kvar i sin egen säng. Röntgensjuksköterskan assisterades av boendets egen personal, vilket innebar en extra trygghet. Bilderna skickades trådlöst till röntgenläkaren, som kunde granska dem precis som vanligt.
– Undersökningen tog totalt 30 minuter. Det är betydligt kortare tid än ett sjukhusbesök, inte minst med restiden inräknad. Det är en av de stora vinsterna med det här arbetssättet. I dessa tider när vi är extra försiktiga för att inte utsätta de äldre för smitta, är den mobila röntgenapparaten också ett bättre alternativ, eftersom patienten kan stanna kvar hemma och endast få besök av en röntgensjuksköterska, säger Maria Mellqvist.
Möjliggör direktinläggning
Även om undersökningen visar att sjukhusvård krävs, så innebär röntgen i hemmet en stor fördel då patienten kan läggas in direkt på en vårdavdelning, utan att först behöva vänta på akuten.
– Det här är en effektiv och konkret åtgärd som förbättrar vården och livskvaliteten för de mest sköra äldre. Sannolikt kommer vi också att se samhällsekonomiska vinster på sikt, om vi kan minska behovet av vård på sjukhus, säger Tiohundras VD Peter Graf.
Projektet finansieras till stor del av Region Stockholm. En annan viktig samarbetspartner är Fujifilm, som lånar ut röntgenapparaten under projekttiden.
Besöken ska utvärderas, bland annat genom intervjuer med personal, boende och närstående. Pilotprojektet är planerat att pågå till oktober, men kan eventuellt komma att förlängas då starten försenades på grund av coronapandemin.