Här är svenskarnas favoritmat på solresan

En ny undersökning från eBeach.se avslöjar svenskars matpreferenser på solsemestern. Det visar sig att grillad fisk och skaldjur är storfavoriten bland resande svenskar. Hela 38 procent uppger att det är favoriträtten när de reser inom Europa. På andraplats hamnar grekisk sallad, följt av tapas. När det kommer till lite mer udda maträtter är bläckfisk, sniglar och kotunga det som flest svenskar har testat.

Bortsett från sol och bad är god mat en viktig faktor när svenskarna reser. Onlineresebyrån eBeach.se har i en ny undersökning tagit reda på vad svenskarna helst äter när de är på utlandssemester. Det visar sig att 39 procent föredrar grillad fisk och skaldjur, vilket gör det till den mest populära maträtten. Grekisk sallad hamnar tvåa på listan med 33 procent av rösterna, medan tapas faller in på en tredjeplats. Resultatet visar att det grekiska köket tilltalar svenskarna i stor utsträckning med hela fyra maträtter med på topp-tio-listan.

– Grekland, med dess vackra öar, vita pittoreska hus och turkosa hav, har i flera decennier varit ett solsäkert favoritresmål bland svenskar. Därmed har vi också vant oss vid deras matkultur – till den mån att vi även anammat den på hemmaplan. Det gäller inte bara grekisk mat. Det faktum att tacos näst intill räknas som husmanskost vittnar om hur öppna svenskar är för internationella maträtter, säger Rebecca Pettersson, marknadsansvarig på eBeach.se.

Ovanligaste maträtterna som förtärts

Samtidigt som resvana svenskar tar med sig delar av matkulturen hem finns det också maträtter som inte anammas i samma utsträckning. Dock visar onlineresebyråns undersökning att många svenskar har ett öppet sinne och vågar testa lite mer udda maträtter. Bland annat svarar 13 procent att de provat kotunga. Tio procent har ätit inälvor och sex procent har smakat fårhjärna. Övriga maträtter som dök upp bland svaren var oxtestiklar, hund, krokodil och urin från syrsor.

Är du sugen på att testa några udda maträtter? Här kan du se var i Europa de serveras och hur du beställer dem på det lokala språket: https://www.ebeach.se/blogg/en-galen-matblogg/

Topplista: Detta äter svenskarna helst på solsemestern

  • 1. Grillad fisk/skaldjur
  • 2. Grekisk sallad
  • 3. Tapas
  • 4. Pasta
  • 5. Souvlaki
  • 6. Pizza
  • 7. Paella
  • 8. Gyros
  • 9. Moussaka
  • 10. Kebab

Om eBeach: eBeach.se är en onlineresebyrå som låter sina kunder kombinera sin egen solsemester från ett stort utbud av flyg, strandnära hotell och transfer. eBeach är en del av On the Beach Group, en ledande onlineresebyrå i Storbritannien som har blivit en av de populäraste hemsidorna att boka sin solsemester på, med över 50 miljoner besökare och 1,5 miljoner resenärer varje år. Sedan september 2015 är On the Beach Group listad på London-börsen.

Vad är din favoriträtt när du reser i Europa?

  Totalt
Grillad fisk/skaldjur 39 %
Grekisk sallad 33 %
Tapas 29 %
Pasta 25 %
Souvlaki (fläskfiléspätt) 25 %
Pizza 19 %
Paella 19 %
Gyros 18 %
Moussaka 14 %
Kebab 14 %
Kalmari (friterad bläckfisk) 13 %
Club sandwhich 8 %
Moules frites 8 %
Baguette/Smörgås med fyllning 8 %
Annat, nämligen: 6 %
Vet ej 2 %

Vad av följande har du provat att äta under en resa?

  Totalt
Bläckfisk 51 %
Sniglar 21 %
Tunga (från exempelvis ko eller får) 13 %
Grodlår 11 %
Inälvor (från exempelvis ko eller får) 10 %
Blodkorv 8 %
Insekter 8 %
Fötter (från exempelvis gris) 8 %
Fårhjärna 6 %
Sjögurka 2 %
Jag har inte testat något av ovanstående men skulle vilja 9 %
Jag har inte testat något av ovanstående och vill inte 23 %
Annat, nämligen: 2 %
Vet ej 2 %

Om undersökningen: Undersökningen har besvarats av 1 062 svenskar och är genomförd via en webbenkät.

För vidare information, vänligen kontakta:

Maria Gertell, presskontakt för eBeach.se i Sverige Tel: 070 094 63 21 E-mail: maria.gertell@agency.se