Vaxning är en av de vanligaste metoderna att bli av med kroppshår.

Vaxning är en av de vanligaste metoderna att bli av med kroppshår. Genom vaxning tar man bort håret från dess hårssäck och genom värmen, som öppnar porerna, går det enklare att få bort håret från hårsäckarna. Det är den bästa och mest effektiva metoden att bli av med håret.

Trots skillnader i teknik och nya metoder att bli av med hår, är vaxning fortfarande den vanligaste metoden, för att dels så tar det längre tid för håret att växa ut jämfört med andra metoder som rakning, och dels så har vaxet bra effekter på huden. När man vaxar, tar man inte bara bort hår, utan också döda hudceller på huden, vilket gör att huden känns mjukare.

Hur vaxning går till

Vaxet smälts innan användning och stryks på huden och det håll som håret växer på. Efter ett par sekunder tar man bort vaxet i den motsatta riktningen som håret växer på. Vaxet tas bort med snabba rörelser, för att få bort håret från hårsäckarna.

Temperaturen får ej överskrida 42 grader Celsius för att inte bränna huden eller ge upphov till irritationer. Vaxet väljs ut beroende på individens hårtyp, och det är rekommenderat att man vaxar sig en gång på 3-5 veckor för att avlägsna håret.

Rekommenderat är att inte vistas ute i solen en längre stund före vaxning och ca 24 timmar efter vaxning. Att vistas ute i solen efter vaxning en längre tid kan leda till brännskador. Efter vaxningen kan oljor och återfuktande krämer användas för att lugna ned området och ev. förhindra uppkommande irritationer.

Fördelar med vaxning

Vaxning varar i 3 – 5 veckor och detta tillåter huden att vila och håret växa i sin normala takt. Efter vaxning blir huden sammetslen och sund, för att håret tas bort från hårsäckarna, vilket gör huden mjukare. Vaxning är en väldigt effektiv och tillgänglig metod, om man räknar med rätt vax och hudtyp och området på kroppen som man vill vaxa.

Nackdelar med vaxning

En tydlig nackdel med vaxning är att det gör någorlunda ont, men efter ett par gånger blir håret tunnare och smärtan avtar. En annan nackdel kan vara att personer med känslig hud kan få irritationer, men detta bör ej vara oroväckande då irritationerna försvinner efter ca 2 -3 timmar och oljan eller krämen som används efter vaxningen hjälper till med att stänga porerna och kyla ned området, vilket tonar ned ev. irritationer

Tips inför vaxning

– Rensa och torka området innan vaxning
– Det är bra om håret är ca 3-5 mm för en effektiv vaxning
– Undvik att vistas ute i solen före och efter vaxningen
– Ta reda på vilken hudtyp du har, så blir det enklare att hitta rätt vax för dig.

Detta är en annons