176 000 barn lever i familjer som har skulder hos Kronofogden

Barnsoroforpengar. Fotograf: Kronofogden

Nya siffror visar att ungefär 176 000 barn i Sverige lever i familjer där minst en av föräldrarna har skulder hos Kronofogden. Det är nästan vart tolfte barn.
– Vi vill lyfta fram att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet och uppmuntra vuxna att våga prata med barn om ekonomi, säger Anna-Karin Lindahl, som arbetar med att förebygga skuldsättning hos Kronofogden.

Många barn i ekonomiskt utsatta situationer funderar på saker som de inte får svar på. Att ringa till Bris är gratis och det syns inte på telefonräkningen. 

Sommarlovet är i full gång – en tid som många längtat efter. Men för barn som lever i familjer som har ont om pengar kan det istället vara en jobbig tid. Kompisarna åker på semester medan de själva går kvar hemma. Då är det lätt att barnen får känslan av att de är de enda som inte gör något roligt på sommarlovet.

Nya siffror från Kronofogden visar att det är relativt vanligt att barnfamiljer lever i ekonomisk utsatthet. Ungefär 176 000 barn i Sverige växer upp i familjer där minst en av föräldrarna har skulder hos Kronofogden. Det motsvarar nästan vart tolfte barn. Till det kommer ett okänt antal barn i hushåll med små marginaler.

Det finns stora skillnader mellan landets kommuner. Högst andel barn som lever i skuldsatta familjer har Grums (19 procent), lägst andel har Lomma (2 procent).

Anna-Karin Lindahl menar att det är viktigt att prata med barn om ekonomi, så att de inte tror att det är deras ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till.

 Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen, säger hon.

Samarbete hjälper skuldsattas barn

Kronofogden och Bris, Barnens rätt i samhället, samarbetar sedan ett och ett halvt år tillbaka för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi. Tillsammans har de bland annat tagit fram tre animerade kortfilmer. Syftet är att informera barn på ett begripligt sätt att de inte är ensamma, att det aldrig är deras fel och att det känns lättare när de pratar med någon. Barn kan ringa till Bris anonymt på gratisnumret 116 111, chatta, mejla och skriva inlägg på Bris hemsida.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Fakta: Så pratar du om ekonomi med barn

  • Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.
  • Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.
  • Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.

Diagram: Andel barn som lever i familjer där med minst en förälder har skulder hos Kronofogden

Tabell: Kommuner med högst respektive lägst andel barn som lever i familjer där minst en förälder har skulder hos Kronofogden

5 högst andel 5 lägst andel
Grums 19,0% Lomma 2,0%
Perstorp 18,9% Danderyd 2,1%
Skinnskatteberg 18,6% Täby 2,2%
Bjuv 17,9% Habo 3,0%
Eda 17,3% Knivsta 3,2%