måndag, maj 17, 2021

Annonsera/Prenumerera

spot_img
HemEuropeiska UnionenLedamöter vill stoppa olagliga sportsändningar

Ledamöter vill stoppa olagliga sportsändningar

-

Livesändningar från idrottsevenemang spelar en viktig roll i ekonomin, och är en viktig inkomstkälla för arrangörerna av evenemanget. Men ofta visas livesändningar från evenemangen olagligt på nätet via professionella webbplatser vars affärsmodeller bygger på prenumerationer eller annonsering.

80 procent av rättighetsinnehavarnas intäkter kommer från sändningsrättigheter

Detta inkräktar på upphovsrätten och kan dessutom medföra en säkerhetsrisk för användare som riskerar att utsättas för virus och skadlig kod, eller att deras data stjäls, exempelvis för kreditkortsbedrägerier.

Idrottsevenemang och upphovsrätt

Idrottsevenemang kvalificerar sig inte per definition för upphovsrättsskydd eftersom de inte definieras som ”verk” enligt EU:s upphovsrättsregler, även om inspelningen av ett idrottsevenemang är det. Vissa länder har infört särskilda regler för livesändningar, men de är inte harmoniserade på EU-nivå.

Snabba rättsliga åtgärder

Eftersom livesändningar från idrottsevenemang har ett ekonomiskt värde som är begränsat i tid – det vill säga så länge evenemanget pågår, är utrymmet att agera mot pirater litet.

De nuvarande processerna för att agera mot piraterna och olagliga sändningar tar lång tid, kan inte tillämpas direkt och är därför inte så effektiva. Ledamöterna i utskottet för medborgerliga rättigheter konstaterar att den bästa åtgärden är att omedelbart stänga ner den olagliga sändningen.

– Syftet är att tackla de tusentals illegala aktörer som hämtar signalen från idrottsevenemang över hela Europa och visar dem olagligt, sade ordförande i parlamentets utskott för rättsliga frågor, Adrián Vázquez Lázara (Renew, Spanien), och förklarade vidare:

– Eftersom idrottsklubbar för närvarande inte kan sälja biljetter måste vi skydda den enda intäkten de har kvar, vilken är TV-rättigheter.  

Så vill ledamöterna tackla de olagliga sändningarna

Betänkandet som utskottet godkände den 13 april kräver en förlängning av de existerande rättigheterna till livesändningar. Det uppmanar EU-kommissionen att föreslå konkreta åtgärder särskilt anpassade för livesändningar av idrottsevenemang, som tillåter att innehåll eller tillgång till innehåll omedelbart kan plockas bort utan att den lagliga livesändningen blockeras.

Borttagandet av det olagliga innehållet bör ske omgående efter att anmälan mottagits och inte senare än 30 minuter efter att evenemanget startat. De nya reglerna bör rikta in sig på de professionella illegala aktörerna, och inte tittarna som sällan är medvetna om att de tittar på olagligt innehåll.

Reglerna ska inte gälla för liveinnehåll på plats eller videoinnehåll taget av publiken eftersom det inte inkräktar på några rättigheter och är en integrerad del av fankulturen.

Nästa steg

Kammaren förväntas rösta om betänkandet vid sin plenarsession i maj.

- Annons -