lördag, april 17, 2021

Annonsera/Prenumerera

spot_img
HemEuropeiska UnionenProdukter med dubbla användningsområden: Vilka är de, och varför behövs nya regler?

Produkter med dubbla användningsområden: Vilka är de, och varför behövs nya regler?

-

EU behandlar just nu nya exportregler för varor som har dubbla användningsområden, för att förhindra att de missbrukas för brott mot mänskliga rättigheter.

Vad är varor med dubbla användningsområden?

Det kan handla om produkter som är utformade för ett civilt syfte, men som i fel händer kan användas för att förtrycka mänskliga rättigheter eller för att utföra terrordåd. Det kan handla om allt från drönare till kemikalier.

Även om varorna kan förbättra människors liv, kan de missbrukas. Auktoritära regimer kan använda dem för att kontrollera sin befolkning, medan terrorister kan använda dem för att utföra attacker.

Varför behövs nya regler?

För att förhindra att varorna görs om på sätt som kan missbrukas vill EU införa striktare exportregler för att förhindra att de säljs till människor eller organisationer som vill missbruka dem.

EU arbetar just nu med att uppdatera de nuvarande reglerna för att beakta den senaste tekniska utvecklingen, inklusive verktyg som används vid cyberövervakning, och att förstärka skyddet för mänskliga rättigheter.

Vad är nästa steg?

Europaparlamentet godkände den 25 mars nya regler, som förhandlare kommit överens om tillsammans med rådet. Rådet måste nu officiellt godkänna dem innan de kan börja gälla.

- Annons -