Danmark inför nya krisregler – skärper församlingsförbudet till tio personer och ökar gränskontrollerna

Gränsen för församlingsförbudet i Danmark sänks från 50 till 10 personer, kravet på munskydd utökas till att gälla i alla offentligt tillgängliga lokaler som butiker och biografer. Den sociala umgängeskretsen begränsas under de kommande fyra veckorna till tio personer utöver familjen och de man möter på arbetsplatser och i skola. Uppmaningen till hemarbete förlängs året ut. Gränskontrollerna ska intensifieras. Reglerna för utländsk arbetskraft i Danmark skärps. Det meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen vid en presskonferens på fredagskvällen med anledning av den kraftiga ökningen av antalet nya smittade av covid-19.

– Coronapandemin är inte över. Tvärtemot är den tillbaka med full styrka, sade Mette Frederiksen när hon talade om de nya åtgärder som kommer att införas för att begränsa smittspridningen.
– Jag vill slå fast att situationen är bekymrande och allvarlig. Men vi är inte på samma ställe som i våras. Vi har använt tiden till att bygga upp en helt annan kapacitet när det gäller skyddsmedel, vård och smittester, inledde Mette Frederiksen sitt tal.

Hon betonade att regeringen nu prioriterar att hålla igång bland annat arbetsplatser, skolor och kultur och att man därför vill skruva ner på det sociala umgänget i landet för att dämpa smittpridningen.

Vid presskonferensen noterades att kontakttalet har stigit till 1,2, det innebär att tio smittade i genomsnitt smittar tolv andra personer. Smittspridningen accelererar nu varför sjukvården förbereder sig för att kunna skapa fler vårdplatser.

En rad nya åtgärder införs nu samtidigt som de nuvarande skyddsreglerna förlängs till att gälla fram till den 2 januari.

  • All försäljning av alkohol förbjuds efter kl 22 från och med måndag och fram till den 2 januari. Intag av alkohol i bussar förbjuds, även i så kallade partybussar.
  • Butiker på över 2 000 kvadratmeter ska ha synlig tillsynspersonal som ansvarar för att det inte uppstår trängsel.
  • Endast en familjemedlem bör handla åt gången lyder en ny uppmaning.
  • Polisen kommer att intensifiera stickprovskontrollen vid gränsen.
  • Reglerna för arbetstagare från utlandet skärps. Personer från högriskländer ska kunna visa upp en negativ coronatest som är högst 72 timmar gammal när de passerar gränsen. Så kallade “vandrande arbetstagare” ska testas oftare och det handlar då vanligen om en ökad tillsyn av företag med många utländska medarbetare som vistas tillfälligt i Danmark.
  • Från och med den 29 oktober och fram till den 2 januari införs krav på att använda munskydd inomhus i offentligt tillgängliga lokaler som butiker, biografer och sjukhus. Kravet på att använda munskydd i kollektivtrafiken och samt i barer och restauranger (dock ej när man sitter ner) förlängs till den 2 januari.
  • Resenärer uppmanas att undvika kollektivtrafiken i rusningstid och kravet på platsbiljett på fjärrtåg förlängs.
  • Besöksrestriktioner på sjukhus och äldreboenden skärps. Sju kommuner på Nord- och Vestjylland har infört besöksförbud på vårdhem.
  • Gränsen för församlingsförbudet sänks från 50 till 10 personer från och med måndag och fyra veckor framåt. Precis som tidigare finns det undantag där fler kan samlas på t.ex. skolor och arbetsplatser. För utomhus begravningar sänks gränsen från 200 till 50 personer. Det blir fortsatt tillåtet med upp till 500 personer sittande publik vid konserter, konferenser och professionell idrott om alla sitter i samma riktning mot scenen och avstånd hålls.
  • Under samma tid uppmanas medborgarna att vara högst tio personer samtidigt i hemmet och att begränsa det sociala umgänget till högst tio olika personer utöver familj och de man möter i arbete, på skolan eller vid fritidsaktiviteterna. Uppmaningen till hemarbete kvarstår till den 2 januari.

Bakgrunden till de nya krisreglerna är att antalet nya smittade med covid-19 ökat kraftigt i Danmark under de senaste dagarna. Smittläget i 84 av 98 kommuner bedöms som bekymmersamt. Antalet smittade per dygn har ökat i en stigande skala från 452 till 529, 630, 760 och nu 859 under de senaste 24 timmarna. På fredagen vårdades 125 covid-19 patienter på sjukhus i Danmark, varav 18 i respirator. 

Danska myndigheter har nu tagit fram en ny informationssida med de gamla och nya regler som gäller från och med måndag och i de flesta fall fram till den 2 januari.