måndag, april 12, 2021

Annonsera/Prenumerera

spot_img
HemDebattBäste läsare,

Bäste läsare,

-

Det är med mycket undran som jag tar del av ditt senaste inlägg ”Varför tiggeriförbud är ett bra beslut” i Info Express nr 4, mot min första artikel i nr 3 om de som tvingas sitta och tigga på våra gator och torg. Jag skrev den första artikeln ”Vad ser du?” för att peka på en annan bild än den som folk i allmänhet brukar se (om de ser något över huvud taget?) eller ser vad de vill se.

Nu svarar du med just dessa fördomsfulla bilder som jag försökte argumentera emot och som sprids över hela landet.
Du noterar precis som jag att ”…att när fattigdom inträffar är det inte särskilt långsökt att kriminella beteende uppstår…” och så ger du exempel på drogförsäljning och sexhandel.
Häpnadsväckande påstående!!
Hur kan du anklaga alla som är fattiga att vara kriminella?? Du säger det visserligen inte rent ut men du antyder det på det sätt du skriver. Det är förfärligt.
Varför anklagar du då inte alla tusentals banktjänstemän för att vara kriminella bara för att några bankers chefer och tjänstemän sysslar med kriminella handlingar?? Till exempel då man medverkar till skattefykt av miljarder kronor ?? Varför förordar du inte ett ”bankförbud” med samma argument??
Förbjud Telia, eftersom några chefer troligen gjort olagliga mutbrott.
Förbjud riksdagen, då några riksdagsmän har varit kriminella…Listan kan göras lång.
Det är inte försvarbart att argumentera mot en hel grupp människor bara för att några är kriminella. Det är just det du gör, som skapar fördomar och felaktiga attityder mot dessa människor som redan har det svårt.
Jag skrev i min förra artikel att det finns fullgoda lagar som kan ta hand om denna kriminalitet. Det skulle rädda många av dessa fattiga Romer från att bli utnyttjade om vi tog tag i problemet med att de blir utnyttjade och lagför de ansvariga, istället för att ropa på förbud mot tiggeri.
Du använder samma simpla retorik som främlingsfientliga krafter gör, när de lyfter fram några invandrare som sitter i fängelse, som ett argument för att alla invandrare ska stoppas för att komma hit till Sverige.
Med sådana argument skulle det inte finnas en enda person kvar i Sverige, då alla samhällsklasser, alla yrkesgrupper, män som kvinnor och barn har några som är kriminella bland sig.
Hur tänker du egentligen? Ska du förbjuda alla?
Du verkar inte tänka alls tyvärr, utan tycks bara vara ute efter att jaga dessa få fattiga personer (6-7 tusen i hela landet) ut från Sverige, till en ganska säker ökad fattigdom i ett annat land. Människor som försöker klara sitt uppehälle på det enda sätt som står dem till buds, utan att ligga samhället till last.
Dina ”geniala” förslag att de skulle söka jobb i sina hemländer, odla mer grönsaker sälja sina djur, osv, tyder bara på ren okunnighet om deras livssituation.
Om vi tar bort de som är här i kriminella syften, så är den helt övervägande majoriteten av de du ser på gatorna här i Malmö och i Lund, människor som inte har ”någonting” att varken odla på, bo i eller sälja av.
Tror du på fullaste allvar att de sitter här i snålblåst och kyla långt borta från barn och familj om de hade den möjligheten, att de sitter här för att det är så mysigt och inkomstbringande? Knappast.
De har säkert ett ”helvete” i det liv de lever här, men helvetet är trots allt mindre här än det de har hemma. Jag tror inte att varken du eller jag har erfarit den situation det är, att inte kunna erbjuda barnen och familjen någon mat för dagen eller inte kunna köpa den medicin någon i familjen behöver för att bli frisk.
Romer är strukturellt diskriminerade i många av sina hemländer i Europa. De har enormt små utsikter till jobb där. Skolgången heter att den är gratis, men de måste ändå betala kostnader för skoluniformer, skolmaterial, transporter, m.m. vilket de sällan har råd med. Barnen behövs också för att bidra till brödfödan, varför skolan många gånger blir lågprioriterade. Jag vet många av de som har suttit och sitter här på våra gator, i första hand har samlat ihop pengar till barnens skolgång och föräldrarnas och barnens sjukvård.
Att ge något i deras muggar kan faktiskt förändra något. Om inte annat, så för deras nästa generation om de får tillgång till skolgång och hälsovård. Den generationen lär i så fall inte sitta i Sverige och tigga.
Att förbjuda tiggeriet och köra dessa människor ut i en ändlös och hopplös vandring i Europa sökande efter en försörjning, lär inte påskynda denna utveckling som vi alla helst vill se.
Tråkigt nog så är spridandet av dina åsikter bäste läsare, en starkt bidragande orsak till att många barn kanske aldrig får någon skolgång eller sjukvård.
Är det värt det, bara för att vi rika svenskar ska få slippa se dem på våra gator när vi går och handlar till vårt överflöd?

Mats Högelius
(även artikelförfattare av ”Vad ser du”)

- Annons -