Ungas största oro i EU: levnadskostnaderoch miljö

Bra att läsa

En ny undersökning från Europaparlamentet visar att unga i EU, mellan 16 och 30 år, främst oroar sig för ökade levnadskostnader och klimatförändringar. Hela 40 % av de tillfrågade ser stigande priser som sitt största bekymmer, medan en tredjedel anser att EU bör prioritera miljö- och klimatfrågor de kommande fem åren.

Levnadskostnader och ekonomisk osäkerhet i fokus
Enligt den senaste Eurobarometer -undersökningen om unga är ökade levnadskostnader den främsta oron bland EU:s unga. 40 % av de tillfrågade anser att de stigande priserna påverkar deras framtid negativt, medan 31 % anser att EU bör fokusera på den ekonomiska situationen och fler jobbmöjligheter.

Även social trygghet och tillgång till sjukvård ses som en prioritet av 29 % av deltagarna. Andra viktiga frågor är utbildning och yrkesutbildning (27 %), bostäder (23 %) samt försvar och säkerhet inom EU (21 %).

Unga i Östeuropa, särskilt i Tjeckien (36 %), Polen (33 %) och Estland (32 %), uttrycker en högre oro för säkerhet och försvar än unga i andra EU-länder.

Europaparlamentets talman, Roberta Metsola, kommenterade resultaten:

”Att lyssna på unga européers oro är avgörande för politiker, beslutsfattare och demokratin i Europa. Dagens unga oroar sig för stigande priser, klimatförändringar, säkerhet och möjligheter att hitta bra jobb. Dessa frågor måste vara centrala i varje beslut vi fattar och varje lag vi stiftar. Annars riskerar vi att förlora en hel generation i besvikelse.
Sociala medier viktigare än TV för nyheter
Undersökningen visar att sociala medier nu har gått om TV som den främsta nyhetskällan för unga när det gäller politik och samhällsfrågor. 42 % av deltagarna uppger att de får sin information från sociala medier, medan 39 % fortfarande förlitar sig på TV. Trenden är särskilt tydlig bland unga mellan 25 och 30 år.
Samtidigt anser hela 76 % av de tillfrågade att de har utsatts för desinformation under den senaste veckan, och 70 % uppger att de känner sig säkra på att kunna identifiera falska nyheter.

Unga efterfrågar konkreta åtgärder
Resultaten från undersökningen understryker behovet av att EU tar ungas oro på allvar och utvecklar politik som faktiskt svarar mot deras behov. Om konkreta åtgärder inte vidtas för att förbättra levnadsstandarden, säkerheten och jobbmöjligheterna för unga, riskerar EU att tappa en hel generation i misstro och frustration.

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna