Skogar spelar en avgörande roll i kampen mot klimatförändringar genom att fungera som koldioxidsänkor, men detta är en balans som hotas av avskogning och skogsbränder. Finland, ett land där i huvudsak skogarna är viktiga för landets klimatmål, står inför utmaningar när skogarnas förmåga att absorbera koldioxid minskar. Samtidigt ser vi fler skogsbränder globalt, vilket ytterligare försvagar skogarnas roll i klimatkampen.
Skogarnas roll i att absorbera koldioxid:
Skogar fungerar som en naturlig koldioxidsänka genom att ta upp och lagra koldioxid från atmosfären, något som är avgörande för att begränsa den globala uppvärmningen. I Finland, till exempel, står skogarna för en betydande del av landets klimatstrategi. Enligt landets mål ska Finland vara koldioxidneutralt år 2035, och skogarna spelar en central roll för att nå detta mål. År 2020 tog de finska skogarna upp omkring 17,2 miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar 35 % av landets årliga utsläpp. Denna målsättning har numera blivit allt mer osäker.
På senare tid har Finlands skogar blivit mer sårbara, främst på grund av avverkning och långsam ökning av antalet träd. En rapport från 2022 visade att landets skogar nu släpper ut mer koldioxid än de absorberar, vilket gör det svårare att nå de ambitiösa klimatmålen. Den ökande skogsavverkningen, särskilt av gamla skogar som har en hög koldioxidupptagningsförmåga, och den långsamma återhämtningen av skogsmarken förvärrar problemet.
Skogsbränder: Ett allvarligt miljöproblem
Samtidigt som skogarnas kapacitet att lagra koldioxid minskar, ökar antalet skogsbränder globalt. Skogsbränder har blivit ett växande hot mot både skogsekosystemen och deras förmåga att fungera som koldioxidsänkor. Varje år brinner allt mer skogsmark upp, vilket innebär att träd som tidigare lagrade koldioxid nu släpper ut stora mängder koldioxid tillbaka till atmosfären. Forskning har visat att olika skogstyper reagerar olika på riskfaktorer för skogsbränder och skiljer sig åt gällande hur de påverkas av global uppvärmning, vilket gör dessa iakttagelser viktiga, då det kan finnas mer som man inte tagit i beaktning gällande de naturliga koldioxidsänkorna. Vissa skogar har exempelvis tredubblat koldioxidutsläppen mellan 2001 och 2023 (av vad som framgår av årliga mätningar). Skogsbränderna medför problem som minskad resiliens för skogen, då skogsbränderna skapar torrare mark och hotar den biologiska mångfalden.
Skogsbränderna som hittills har ägt rum i USA, Sibirien och Australien har blivit allt mer intensiva, och detta är ett direkt resultat av klimatförändringarna. Bränderna är inte bara en följd av ökade temperaturer och längre torrperioder, utan de förvärrar också den globala uppvärmningen genom att släppa ut enorma mängder växthusgaser. I kombination med en minskad återväxt av skogar på grund av torka och temperaturhöjningar, blir skogarnas roll som koldioxidsänka alltmer hotad, speciellt om man för tillfället förlitar sig på de naturliga koldioxidsänkorna för att kunna nå koldioxidneutralitet. Skogsbränderna i Kanada förra året visade sig producera koldioxidutsläpp till den utsträckningen att bränderna kunde jämföras med utsläpp av fossila bränslen och hamnade under USA, Kina och Indien gällande mängden utsläpp.
Vad innebär detta för framtiden?
Om skogarna slutar att absorbera koldioxid i den utsträckning de gjort historiskt, kommer världens klimatkris att accelerera. Koldioxid som tidigare lagrades i skogarna kommer att stanna kvar i atmosfären och driva den globala uppvärmningen, vilket leder till mer extrema väderförhållanden, havsnivåhöjningar och sämre förutsättningar för mänskligt och ekologiskt liv. Detta gäller i synnerhet med tanke på att mängden fossila bränslen inte verkar minska, vilket förstärker de negativa konsekvenserna av de uteblivna koldioxidsänkorna.
I Finland arbetar man för att återställa skogar och skydda gamla skogsområden, men det krävs stora förändringar i skogsbruksmetoder för att vända trenden. I resten av världen, särskilt i områden som är drabbade av skogsbränder, är det viktigt att snabbt minska avskogningen och stärka brandförebyggande åtgärder. Man kan inte förhindra att bränder uppstår helt, men man kan alltid försöka förebygga risken att en skogsbrand inträffar.