Bedrägerier inom den ekologiska handeln utgör en stor utmaning för den europeiska livsmedelsmarknaden.
Ett av de största bedrägerifallen upptäcktes i Spanien, där en grupp leverantörer under sex månader sålde konventionella produkter som ekologiska över hela Europa. Gruppen, som opererade i provinsen Granada, lyckades märka över två miljoner kilo icke-ekologiska frukter och grönsaker som ekologiska. För att lyckas med detta samarbetade de med korrupta laboratorier som förfalskade tester för bekämpningsmedel, så att produkterna skulle framstå som uppfyllande den ekologiska standarden.
Under operationen ”Obstteller” arresterade spanska myndigheter fyra personer och häktade ytterligare 16, som nu väntar på utredning. Anklagelserna varierar från grovt bedrägeri och förfalskning av dokument till skattefusk och inblandning i organiserad brottslighet. Nätverket fungerade genom att använda gårdar som inte var registrerade i Andalusiens officiella system för ekologisk produktion, och produkterna såldes på de stora marknaderna i Europa.
Andra fall av liknande händelser inom den interna handeln i Europa Utöver fallen i Spanien har OLAF (Europeiska byrån för bedrägeribekämpning) rapporterat att bedrägerier och oegentligheter inom den interna EU-handeln påverkade EUbudget med över 1,2 miljarder euro under 2023. OLAF undersökte 12 455 fall under 2022, varav 1 139 involverade allvarliga bedrägerier som manipulation av upphandlingsförfaranden, uppblåsta fakturor, tullbedrägerier och smuggling.
Dessa aktiviteter underminerar inte bara konsumenternas förtroende för produkter märkta som ekologiska, utan skapar även svårigheter för de jordbrukare som följer ekologiska standarder. OLAF avslutade 265 undersökningar under 2023 och gav 309 rekommendationer till nationella och europeiska myndigheter, vilket förhindrade att över 209 miljoner euro från EUbudget användes på ett olovligt sätt.
Utmaningar för den ekologiska marknaden och förebyggande åtgärder För att bekämpa detta problem är ett nära samarbete mellan medlemsstaterna och större transparens i certifieringen av ekologiska produkter avgörande. Digitalisering och användning av ny teknik är också viktiga verktyg för att stärka kampen mot bedrägeri.
Sammanfattningsvis är skyddet av den ekologiska marknadens integritet och den interna handeln en prioritet för EU. Endast genom effektiva åtgärder och internationellt samarbete kan man säkerställa att ekologiska produkter uppfyller de höga standarder som EU ställer och att europeiska medel används på ett korrekt sätt.