Hur EU kan hjälpa dig att få jobb

Bra att läsa

En viktig fördel med EU är den fria rörligheten för arbetstagare. EU-reglerna gör det enkelt för dig att jobba i ett annat EU-land och skyddar dina socialförsäkringsrättigheter i det andra landet. Du behöver heller inte tänka på att söka arbetstillstånd i EU, oavsett i vilket land du bor eller jobbar.

Du ska alltid behandlas på samma sätt som landets medborgare när det gäller tillgång till jobb, arbetsvillkor, sociala förmåner och skatter. EU-lagstiftningen skyddar dig också mot diskriminering på jobbet på grund av kön, etnicitet, religiös övertygelse eller funktionsnedsättning.

Rent praktiskt kan EU hjälpa dig att skapa ett bra cv så att du kan ta dig in på arbetsmarknaden. Tack vare Europassplattformen kan du skapa och anpassa cv:n och personliga brev för att beskriva dina kvalifikationer och färdigheter för arbetsgivarna i Europa på något av plattformens 31 språk.

Du kan sedan lägga in ditt cv i databasen på den europeiska jobbportalen Eures och söka jobb i hela Europa. Eures hjälper till att matcha arbetssökande och arbetsgivare i Europa och kan informera om levnads- och arbetsvillkoren i de olika länderna och möjligheter till språk- och integrationskurser och annat stöd efter rekryteringen.

Om du är läkare, advokat, lärare, sjuksköterska eller apotekare ska du kontrollera om du först måste få dina yrkeskvalifikationer erkända i det EU-land du vill flytta till. Via EU:s databas över yrkeskvalifikationer kan du hitta rätt nationell myndighet som kan förklara hur du ska göra för att få dina kvalifikationer erkända. För ett fåtal yrken kan du också skaffa ett europeiskt yrkeskort och få dina kvalifikationer erkända i ett annat EU-land på nätet.

När du väl har börjat på ett nytt jobb kan du vara trygg med att dina socialförsäkringsförmåner är skyddade enligt EU-lagstiftningen. EU-länderna har sina egna socialförsäkringssystem, men tack vare EU:s samordningsregler betalar du bara avgifter i ett land. Du har samma rättigheter och skyldigheter som medborgarna i det land där du är försäkrad och när du ansöker om förmåner beaktas dina tidigare försäkrings-, arbets- eller bosättningsperioder i andra länder. Det är alltid bra att i förväg ta reda på villkoren för att ansöka om förmåner i det land där du arbetar. Hur lång tid du måste vänta innan du kan ansöka om arbetslöshetsersättning varierar till exempel från land till land.

Behöver du omskola dig? EU driver en europeisk kompetensagenda för att se till att så många som möjligt kan skola om eller fortbilda sig och för att stödja företagens kompetensutveckling. Ett av många initiativ är kompetenspakten där 1 000 medlemsorganisationer och 14 storskaliga partnerskap inom strategiska branscher bidrar till kompetensutveckling för upp till 6 miljoner människor. Den europeiska plattformen för digital kompetens och digitala arbetstillfällen innehåller information och resurser om digitala färdigheter, bland annat ett självskattningsverktyg. På senare tid har EU också skapat en talangreserv och talangpartnerskap med utvalda partner i länder utanför EU för att hjälpa till att matcha de arbetssökandes kompetens med den europeiska arbetsmarknadens behov.

- Advertisement - Oresunds Deals

Fler artiklar

- Annons -
- Annons - Annonsera hos oss

Senaste artiklarna