Coronakrisen har skapat 36 gränshinder i Norden

569
Annons

Restriktioner för resor inom Norden, gränspendlare som mĂ¥ste betala skatt i tvĂ¥ länder, svĂ¥righeter att flytta till ett annat land och gränspendlande studenter som mĂ¥ste följa andra regler än gränspendlande arbetstagare. Det är nĂ¥gra av de 36 gränshinder som de nordiska gränstjänsterna hittills stött pĂ¥ och som sammanställts av Nordiska ministerrĂ¥det. MĂ¥nga av hindren som listas är redan lösta, men nästan lika mĂ¥nga Ă¥terstĂ¥r.

Under coronakrisen har de nordiska gränstjänsterna – Ă˜resunddirekt, Grensetjänsten Norge-Sverige och Nordkalottens gränstjänst – rapporterat in de gränshinder de stött pĂ¥ och dessa har sedan sammanställts och skickats i regelbundna rapporter till de nordiska samarbetsministrarna.

Den senaste rapporten innehĂ¥ller 36 gränshinder, 16 olösta och 18 lösta, frĂ¥n hela Norden. Hindren omfattar allt frĂ¥n frĂ¥getecken kring arbetsplikten för gränspendlare och svĂ¥righeter att se till sin sommarstuga i ett annat land till möjligheten att sköta en golfbana som gĂ¥r tvärs över den svensk-finska gränsen.

Nio av de olösta hindren rör helt eller delvis Ă–resundsregionen. Utöver de tidigare nämnda handlar det bland annat om att det sedan flera Ă¥r tillbaka saknas gränsöverskridande statistik som skulle kunna visa pĂ¥ effekten av coronakrisen bland pendlare, viss godtycklighet i gränsbevakningen ifrĂ¥ga om vad som krävdes för inresa i Danmark när gränsen var stängd mot Sverige, samt karantänskrav för universitetsstuderande i Sverige som bor i Danmark.

Bland de hinder som lösts finns bland annat socialförsäkringstillhörigheten när Ă–resundspendlare arbetar mycket hemifrĂ¥n. Genom ett undantag under coronapandemin flyttas inte socialförsäkringen över till bosättningslandet, även om Ă–resundspendlaren arbetar 25 procent eller mer av tiden där. Dessutom är det klargjort att danska företag i Sverige och svenska företag i Danmark vanligen omfattas av respektive lands regler för korttidsarbete eller korttidspermittering. Problemet med att skĂ¥nska ambulanser stoppades vid gränsen mot Danmark har ocksĂ¥ lösts.

LĂ„MNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här