Byggandet av ett hållbart livsmedelssystem – EU:s strategi

EU:s livsmedelsstrategi ska skydda miljön och garantera hälsosam mat för alla – samtidigt som jordbrukarnas försörjning ska säkerställs.

Livsmedelskedjan från produktion till konsumtion och avfall, har en stor inverkan på miljö, hälsa och livsmedelssäkerhet. Med strategin från jord till bord som presenterades 20 maj 2020, vill EU-kommissionen bygga ett hållbart EU-livsmedelssystem som skyddar livsmedelssäkerheten, människor och naturen.

Sätta upp mål

Strategin sätter ramen för en serie lagar som kommissionen kommer att föreslå, som täcker frågor från en översyn av EU:s bekämpningsmedellagstiftning, EU:s djurskyddsregler och planer för att hantera matavfall och livsmedelsbedrägerier – till livsmedelsmärkning, ett kolodlingsinitiativ och en reform av EU:s jordbrukssystem.

Det kommer att komplettera befintlig EU-lagstiftning och bygga ett omfattande ramverk som täcker hela livsmedelskedjan.

Samtliga förslag kommer att förhandlas med och godkännas av rådet och parlamentet.


Viktigaste målen för 2030-strategin

  • 50 procents minskning av användningen och risken för bekämpningsmedel och minst 20 procents minskning av användningen av gödselmedel
  • 50 procents minskning av försäljningen av antimikrobiella medel som används för odlade djur och vattenbruk
  • 25 procent av jordbruksmark ska användas för ekologiskt jordbruk

Bygga ett miljövänligt livsmedelssystem


Även om EU:s jordbruk är den enda stora jordbrukssektorn i världen som har minskat sina utsläpp av växthusgaser (med 20 procent sedan 1990), så står de fortfarande för cirka 10 procent av växthusgasutsläppen (varav 70 procent beror på djur). Tillsammans med tillverkning, bearbetning, förpackning och transport är livsmedelssektorn en av de största orsakerna till klimatförändringar.


20 procent av maten som produceras i EU slängs


Enligt strategin är en förändring i vårt sätt att producera, köpa och konsumera livsmedel nödvändig för att förbättra miljöavtrycket och bidra till att mildra klimatförändringarna, samtidigt som vi skyddar försörjningen för alla ekonomiska aktörer i livsmedelskedjan, genom att skapa rättvisare ekonomisk avkastning och öppna upp nya affärsmöjligheter.

Från jord till bord-strategin är en del av den europeiska gröna given, vars mål är att göra EU klimatneutralt till år 2050 och är nära kopplat till den nya strategin för biologisk mångfald 2030.

Syftet är att göra EU:s livsmedelssystem mer robust och motståndskraftig mot framtida kriser som covid-19 och återkommande naturkatastrofer som översvämningar och torka.

Prisvärd, hälsosam och hållbar mat ska säkerställas

Från jord till bord-strategin avser att säkerställa prisvärda, säkra och näringsrika livsmedel för konsumenterna. Det som ett svar på ökande krav på hälsosamma och miljövänliga produkter.

Enligt en Eurobarometerundersökning från april 2019 är ursprung (53 procent), pris (51 procent), livsmedelssäkerhet (50 procent) och smak (49 procent) de viktigaste faktorerna när européerna köper mat – och två tredjedelar av de svarande (66 procent) sa att de hade ändrat sina vanor efter att de fått information om matrisker.

Konsumtionsmönstren förändras, men med över 950 000 dödsfall 2017 relaterade till ohälsosamma dieter – och hälften av vuxna som är överviktiga – finns det utrymme för förbättringar. För att göra det lättare att välja hälsosamma alternativ och fatta välgrundade beslut föreslår kommissionen ett obligatoriskt gemensamt system för märkning av näringsinnehåll på förpackningen.

Visa vägen globalt

EU är den största importören och exportören av livsmedelsprodukter världen över och den största marknaden för skaldjur. Europeisk mat är av den högsta globala standarden och strategin syftar till att främja en global övergång till hållbarhet i samarbete med partner och genom handelsavtal.

Parlamentet försvarar hållbarhet

I en resolution om den europeiska gröna given, som antogs i januari, välkomnade parlamentet planen för en hållbar livsmedelsstrategi och framhöll behovet av att använda naturresurser mer effektivt, samtidigt som de stödjer jordbrukssektorn. De har också ytterligare tagit upp frågan om att minska beroendet av bekämpningsmedel och användningen av gödselmedel och antibiotika i jordbruket. De vill också ha högre djurskyddsstandarder och ett EU-omfattande mål för minskning av livsmedelsavfall på 50 procent.

Efter presentationen av den nya strategin från jord till bord sa miljöutskottets franske ordförande Pascal Canfin (Förnya Europa) att planerna måste omvandlas till EU-lagstiftning. Norbert Lins (EPP), ordförande för jordbruksutskottet, sa att strategin måste byggas på lärdomarna från covid-19-krisen och ge jordbrukarna det stöd de behöver för att garantera livsmedelssäkerheten.

Mer information

- Annons -

Nyheter

-Annons-