Landshövdingen uppmanar finansdepartementet att lösa skattefrågan för Öresundspendlare

Öresundspendlare, deras arbetsgivare och myndigheterna behöver besked om i vilket land gränspendlare ska betala skatt när de jobbar hemifrån på grund av coronakrisen. Det är huvudbudskapet i ett brev som landshövdingen i Skåne skickat till det svenska finansdepartementet.

Skatt ska enligt huvudregeln i det dansk-svenska skatteavtalet betalas i det land där arbetet utförs, så när många Öresundspendlare för närvarande arbetar hemifrån uppstår frågan: ska de fortsätta att betala skatt i det land där de är anställda, eller ska de i stället betala skatt i bosättningslandet där de de facto för närvarande utför arbetet?

Eftersom Sverige och Danmark har olika skattesatser får svaret på denna fråga stor betydelse för hur mycket pengar en Öresundspendlare får ut efter skatt. Särskilt danskar som arbetar i Skåne kan drabbas om skattetillhörigheten förändras, eftersom de vanligtvis betalar en extra låg skatt, så kallad sink-skatt på 25 procent, på inkomsten i Sverige.

– Det finns väldigt mycket frågor kring detta och det är svårt att få överblick över villkoren och konsekvenserna. Det är inte heller bara en svensk fråga, utan också dansk. Någon slags principbeslut behövs, vare sig man gör ett undantag eller säger att ”nej, det är det här som gäller”, säger Sandra Forsén, verksamhetsansvarig på Øresunddirekt, till News Øresund.

En liknande problematik under coronakrisen uppstod för socialförsäkringstillhörigheten, men den har lösts genom en svensk-dansk överenskommelse om att det görs undantag för tiden under coronapandemin. Det föregicks bland annat av ett liknande brev från landshövdingen i Skåne, som det som nu skickats till finansdepartementet.

– Alla går runt och frågar varför man inte kan göra samma sak kring skattefrågan, säger Sandra Forsén.

Hon påpekar att inte bara Öresundspendlarna själva berörs, genom att deras inkomst förändras och de kan behöva redovisa hemarbetet i nästa års deklaration, utan också deras arbetsgivare och myndigheterna. Øresunddirekt får många frågor om hur företag ska sköta skatteinbetalningarna och hur administration och redovisning kan påverkas. Myndigheterna kan eventuellt se fram emot att tiotusentals pendlare ska göra ändringar i sin deklaration.

– Om Öresundsöverenskommelsen för skatt gäller och man har arbetat hemifrån – då ska man deklarera inkomster i båda länder i deklarationen. Det ställs stora krav på individen och det är viktigt att hålla koll på vilka och hur många dagar man arbetat hemifrån. Kanske är det bara 30 procent av de som jobbar hemma som vet att de ska göra så och verkligen gör det, men de andra – ska skattemyndigheterna då börja spåra dem? Det innebär en större administrativ börda för myndigheterna, säger Sandra Forsén.

Frågan om skattetillhörigheten vid hemarbetet under coronakrisen gäller inte bara gränspendlare i Öresundsregionen, utan i samtliga de nordiska gränsregionerna. Därför pågår också en samordning genom Nordiska ministerrådet, som även de kontaktat det svenska finansdepartementet i frågan.

– Øresunddirekt är i dialog med de andra gränsregionerna och informationstjänsterna om att förhoppningsvis göra gemensam sak kring det här, säger Sandra Forsén.

News Øresund – Anna Palmehag

- Annons -

Nyheter

-Annons-