Malmö är framtidens kuststad

Malmö har höga ambitioner i arbetet med att bli framtidens kuststad. Idag har kommunstyrelsen tagit emot årsrapporten för arbetet under 2019 från miljöförvaltningen, och beslutat om en ny handlingsplan för arbetet med Malmö som framtidens kuststad fram till 2023. Handlingsplanen innehåller flera åtgärder och satsningar som ska göra Malmö som kuststad levande, hållbar och dynamisk.

Malmös yta består till mer än hälften av hav och tillsammans utgör Malmös havsområde och resten av Öresund ett unikt och känsligt område. Här finns olika ekosystem och naturtyper som alla behövs för att havets ekosystem ska vara livskraftigt. Samtidigt leder mänsklig aktivitet till att större krav ställs på anpassningsbarhet i både havet och naturen runt omkring Öresund.

Insikten om att havet och kusterna är viktiga är stor, och det som oroar mest är plast i havet. Hela 97 procent av Sveriges befolkning tycker att det är ett stort problem. Under 2019 har Malmö stad därför börjat mäta nedskräpningen för att kunna utvärdera effekterna av de åtgärder som vidtagits.

Ambitionerna är också höga vad gäller att tillgängliggöra Malmö som kuststad. Kuststräckan är en viktig resurs ur rekreationssynpunkt och för Malmöbornas trivsel.

Det innebär att fler badplatser tillgänglighetsanpassas och att ett nytt utegym för personer med funktionshinder anläggs vid Ribersborgsstranden.

Det ska möjliggöras för fler caféer och restauranger längs Malmös kust och fler upplåtelser, bland annat för båtliv, vattensport och badplatser, ska utredas.

Det ska också göras en muddring av Malmös kanaler, vilket senast gjordes på 70-talet.

– Vi Malmöbor ska kunna samexistera med vår kust, vårt hav och våra kanaler på ett sätt som värnar om djur och natur. Vi ska också möjliggöra alla de upplevelser som vi får i vår relation till vattnet, oavsett om det gäller en uppfriskande simtur, en fika vid kanalen eller en promenad vid stranden. Med fokus på hållbarhet tar vår handlingsplan för Malmö som framtidens kuststad med dessa aspekter in i framtiden, säger Simon Chrisander (L), stadsbyggnads- och miljökommunalråd.

– Malmös roll som kuststad är kanske mest påtaglig för oss Malmöbor under de varma sommarmånaderna, men arbetet med att utveckla våra vatten pågår hela tiden. Vi har till exempel stärkt samarbetet med World Maritime University för att förbättra den marina miljön och utsetts till Ocean Action Hub av FN. Nyligen invigdes också Naturum Öresund som bidrar till att öka barn och ungas förståelse för havet i sin stad och en mycket uppskattad lekplats i området på temat Öresund. På så sätt gör vi kusten mer attraktiv för Malmöbor och besökare under hela året, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd med ansvar för teknik och service.

- Annons -

Nyheter

-Annons-