För att trygga livsmedelstillgången har EU godkänt krisåtgärder som ska hjälpa bönder och fiskare som har drabbats av coronapandemin.
För att undvika störningar i matförsörjningen så har EU vidtagit akuta åtgärder för att stödja livsmedelsproduktionen.
Svåra utmaningar för matproducenter
Samtidigt som problemet med att frakta produkter över landsgränderna löstes genom införandet av så kallade gröna filer – som säkerställer att nödvändiga leveranser når fram – så finns det fortfarande svåra utmaningar för lantbruket och fisket.
Matproducenter måste bland annat hantera bristen på arbetare. De är beroende av säsongsanställda, vilket gör situationen svår på grund av begränsningarna i den fria rörligheten.
Kommissionen har sagt att vissa anställda inom livsmedelsproduktionen kan komma att betraktas som en kritisk yrkesgrupp. Men samtidigt är det, av förståeliga skäl, också många som inte vill lämna sina hem just nu.
Lägre produktion kan också påverka priserna. Dessutom har jordbrukssektorn förlorat stora kunder i och med stängningen av hotell och restauranger.
Stöd för fiskare och vattenodlare
Under plenarsammanträdet 17 april godkände ledamöterna finansiellt stöd för hårt drabbade fiskesamhällen och vattenbruk. Fiskeföretag möter logistiska problem i hamnarna, ökade fraktpriser för fiskprodukter, handelsrestriktioner med tredjeländer, prisnedgångar, marknadsförluster, oro för besättningens säkerhet och begränsade möjligheter för besättningsrotation på grund av karantän.
Ett antal nödåtgärder kommer att hjälpa sektorerna, bland annat ökade möjligheter för statlig stöd och införande av stödåtgärder genom Europeiska havs- och fiskerifonden, som kommer att göras mer flexibel.
Medlemsländerna kommer att kunna ge stöd:
- till fiskare för tillfälligt upphörande av fiskeverksamhet
- till vattenbruk för tillfällig stängning eller minskning av produktionen
- till producentorganisationer för tillfällig lagring av fiskeriprodukter och vattenbruksprodukter
Hur hjälper EU jordbrukare?
Parlamentets jordbruksutskott välkomnade kommissionens plan för att hjälpa jordbrukssektorn. Men de efterlyste samtidigt mer riktade åtgärder, till exempel marknadsåtgärder som privat lagring. Ledamöterna krävde också att krisreserven ska aktiveras för att hjälpa kämpande jordbruk. Ledamöter sa dessutom att EU:s jordbrukspolitik kommer att behöva tillräckligt budgetstöd på lång sikt, efter covid-19.
Bland åtgärderna – för att mildra effekterna av krisen på landsbydgen – finns omfördelning av oanvända jordbruksfonder. Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling ska göras mer flexibel för att möjliggöra lån eller garantier under gynnsamma villkor för att täcka driftkostnader upp till 200 000 euro.
Kommissionen har också föreslagit att antalet fysiska kontroller på gårdarna ska minskas, att tidsfrisen för jordbrukare att ansöka om direkta betalningar och betalningar för landsbygdsutveckling förlängs med en månad till 15 juni 2020 och att öka förskotten för dessa betalningar från mitten av oktober.
När det gäller säsongsarbetare – som är avgörande för plantering, skötsel och skörd – uppmuntras EU-länderna att behandla dem som en kritisk yrkesgrupp, utbyta information om deras behov och se till att de smidigt kan ta sig över gränserna.
Ta reda på vilka åtgärder som EU har vidtagit för att bekämpa coronapandemin.