Europeiska kommissionen släppte i dag nya siffror som visar att antalet beslagtagna förfalskade varor vid EU:s gränser ökade under 2018, till följd av ett stort antal små expresspaket och postpaket. Antalet beslagtagna försändelser ökade kraftigt, från 57 433 under 2017 till 69 354 under 2018, även om det totala antalet beslagtagna varor minskade totalt sett jämfört med tidigare år. Närmare 27 miljoner artiklar som gjorde intrång i immateriella rättigheter beslagtogs under 2018. Dessa varor hade ett marknadsvärde på ungefär 740 miljoner euro.
– ”Tulltjänstemän inom hela EU har visat enormt goda resultat när det gäller att hitta och beslagta varumärkesförfalskade varor, som ofta kan vara farliga för konsumenterna”, säger Pierre Moscovici, kommissionsledamot med ansvar för ekonomiska och finansiella frågor, skatter och tullunionen.”Deras arbete har ytterligare försvåras på grund av den ökade mängden små paket som kommer till EU genom internetförsäljning. Att skydda den inre marknadens och tullunionens integritet och att se till att det finns ett effektivt skydd för immateriella rättigheter i den internationella leveranskedjan är också en prioritering för oss.Vi måste fortsätta förstärka våra insatser när det gäller att bekämpa varumärkesförfalskning och piratkopiering.”
Högst upp på listan över beslagtagna varor finns cigaretter, som svarade för 15 % av den totala mängden beslagtagna varor. Därefter kom leksaker (14 %), förpackningsmaterial (9 %), etiketter, märken och dekaler (9 %) och kläder (8 %). Produkter avsedda för personligt bruk i hemmet, t.ex. kroppsvårdsartiklar, mediciner, leksaker och elektriska hushållsartiklar, svarade för närmare 37 % av den totala mängden beslagtagna varor.
Precis som tidigare var Kina det viktigaste ursprungslandet när det gäller varor som gör intrång i immateriella rättigheter. När det gäller varumärkesförfalskade alkoholhaltiga drycker var Nordmakedonien det viktigaste ursprungslandet. Turkiet var den viktigaste ursprungslandet för andra drycker, parfymer och kosmetika. Tullmyndigheterna i EU registrerade ett stort antal falska klockor, mobiltelefoner och mobiltelefontillbehör, bläckpatroner och toner, cd-skivor, dvd-skivor samt etiketter, märken och dekaler från Hongkong, Kina. Indien var det främsta ursprungslandet för datautrustning, medan cigaretter framförallt kom från Kambodja och förpackningsmaterial från Bosnien och Hercegovina.
Bakgrund
Under de senaste 50 åren har tullunionen utvecklats till en hörnsten i vår inre marknad. Den säkrar EU:s gränser och skyddar allmänheten mot förbjudna och farliga varor som vapen, narkotika och piratkopior.
Kommissionens årliga rapport om tullåtgärder för att se till att immateriella rättigheter respekteras har tagits fram sedan år 2000. Den bygger på uppgifter från EU-ländernas tullförvaltningar.
Uppgifterna ger värdefull information som kan ligga till grund för analyser av intrång i immateriella rättigheter och hjälpa andra institutioner, som Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) och OECD, att kartlägga ekonomiska uppgifter och förfalskarnas vanligaste införselrutter.
I november 2017 antog kommissionen ett åtgärdspaket som syftar till att förbättra tillämpningen och skyddet av immateriella rättigheter och att stärka insatserna för att bekämpa varumärkesförfalskning och piratkopiering. Därefter följde EU:s handlingsplan för tullens bekämpning av intrång i immateriella rättigheter för perioden 2018–2022, vilken nu antagits av rådet.
En ytterligare kompletterande rapport offentliggörs i dag av EUIPO:s Observatory, nämligen Report on EU enforcement of IPRs: results at EU borders and in Member States covering the period 2013-2017. Denna rapport, som bl.a. grundar sig på uppgifter från GD Taxud, utgör ett komplement till rapporten om de senaste årens utvecklingstendenser och innehåller uppgifter om de nationella brottsbekämpande myndigheterna beslag på den inre marknaden.
En tidigare studie har också visat att de direkta försäljningsförlusterna för EU-företag till följd av varumärkesförfalskade varor uppgår till 56 miljarder euro om året, vilket motsvarar en sysselsättningsförlust på nästan 468 000 arbetstillfällen. Om man räknar in kedjereaktionerna i andra sektorer uppgår de totala försäljningsförlusterna till 92 miljarder euro.
Läs mer
Hela rapporten finns här.
Ett faktablad finns här.
EUIPO Report on EU enforcement of IPRs: results at EU borders and in MSs covering the period 2013-2017 finns här.