Rådet antog idag följande slutsatser om de reviderade riktlinjerna för EU:s politik gentemot tredjeländer i fråga om tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning:
”1. Rådet välkomnar riktlinjerna för EU:s politik gentemot tredjeländer i fråga om tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning och godkänner de reviderade riktlinjerna. Rådet är fortfarande djupt oroat över den utbredda användningen av tortyr och annan misshandel runt om i världen.
2. Rådets erinrar om att förbudet mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling är absolut i internationell rätt. Kampen mot tortyr och annan misshandel är förankrad i EU:s rättsliga och politiska ramverk, och EU kommer att fortsätta att motsätta sig alla försök att begränsa detta absoluta förbud. Härvid bekräftar EU och dess medlemsstater sitt fasta åtagande att bekämpa tortyr och annan misshandel runt om i världen, i överensstämmelse med relevanta internationella och regionala fördrag och människorättsnormer, inbegripet om rättskipning och väpnade konflikter.
3. EU kommer att använda alla de verktyg som står till dess förfogande för att även fortsättningsvis med kraft motsätta sig och fördöma användningen av tortyr och annan misshandel av både statliga och icke-statliga aktörer, oavsett var den äger rum och vilken form den har. Rådet är medvetet om hur viktigt det är med en sådan övergripande strategi för att utrota tortyr som innehåller alla väsentliga delar: förbud, förhindrande, ansvarighet och upprättelse för tortyroffer.
I detta sammanhang understryker rådet vikten av rättssäkerhetsgarantier, i synnerhet under frihetsberövandets första timmar, för att förhindra tortyr och annan misshandel.
4. EU uppmanar alla stater att fullt ut fullgöra sina förpliktelser i fråga om mänskliga rättigheter enligt internationell rätt, bland annat vad gäller terrorismbekämpning, migration, människohandel och andra krishanteringssituationer, med särskild uppmärksamhet på dem som befinner sig i de mest utsatta situationerna. EU framhåller även betydelsen av att integrera garantier mot tortyr och annan misshandel i alla åtgärder och i all politik.
5. Samverkan med alla viktiga intressenter och gemensamma åtgärder är avgörande för utrotandet av tortyr. Rådet understryker betydelsen av att ytterligare stärka samarbetet med FN:s mekanismer och regionala organ samt med andra relevanta aktörer, t.ex. Internationella brottmålsdomstolen. Rådet erkänner även den centrala roll som spelas av nationella människorättsinstitutioner och oberoende nationella förebyggande mekanismer samt av civilsamhällesorganisationer och människorättsförsvarare i kampen mot tortyr och annan misshandel.
6. Rådet noterar med tillfredsställelse de framsteg som gjorts av den globala alliansen för tortyrfri handel, en regionöverskridande insats som omfattar mer än 60 länder som har åtagit sig att stoppa handeln med varor som används för tortyr och dödsstraff i världen. Rådet välkomnar FN:s generalförsamlings resolution om tortyrfri handel och stöder helhjärtat insatserna för att upprätta gemensamma internationella normer inom detta område. Rådet välkomnar även det pågående arbetet med en översyn av Istanbulprotokollet om effektiv utredning och dokumentation av tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.
7. De reviderade riktlinjerna ger EU:s institutioner och medlemsstater praktisk vägledning om en lång rad olika verktyg som de kan använda i sina kontakter med tredjeländer och i multilaterala människorättsforum för att stödja de pågående insatserna för utrotandet av tortyr och annan misshandel runt om i världen. Rådets arbetsgrupp för de mänskliga rättigheterna kommer att göra en uppföljning av genomförandet av dem, vid behov i nära samarbete med andra rådsarbetsgrupper.”
- Riktlinjer för EU:s politik gentemot tredje land i fråga om tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning – 2019 års översyn av riktlinjerna
- Uttalande på EU:s vägnar från utrikesrepresentant Federica Mogherini med anledning av Internationella solidaritetsdagen för tortyroffer den 26 juni 2019